Безплатни изследвания за жителите на Кубрат по спечелен проект на Сдружение „Диабет – Кубрат“

Ново начало за нашия район – 300 жители в определена възрастова група от Община Кубрат ще бъдат партньори в нашия проект.

Сдружение „Диабет – Кубрат“ се включи в конкурса „Нашите родители“ на фондация „ BCause“ и се класира с проект „ Нашите родители – за да сме по –дълго заедно“. Целевата група на участниците е 300 души на възраст между 60 и 75 години, живеещи в гр. Кубрат и четири села от Община Кубрат- лица с нисък социален статус, пенсионери и самотно живеещи хора от български, турски и ромски произход. Доброволци от сдружението ще се включат в изпълнение на предвидените активности съвместно с местните административни власти на петте населени места , НЧ „Св.Св.Кирил и Методий“, Клубовете на пенсионера и инвалида по места, Балмед ООД – осигуряващ необходимите медицински изделия и консумативи за индивидуална оценка на здравословното състояние по осем показатели.

YouTube

Етапите на проекта са три, свързани с определени знакови дати.

Първи етап – 29 –ти септември –Световен ден на сърцето –„Със сърцето си обичаме“. Лекция и дискусия. Ще се използва италианския опит във всичките 5 населени места за експресна диагностика- за 2 минути с капилярна кръв ще се изследват общ, добър и лош холестерол, триглицериди и изчисляване на сърдечния риск.

Втори етап – 28-ми октомври – Световен ден за борба с инсулта – „Човешкият мозък – нашата необятна вселена“. Как да помогнем на другите – обучение за извършване на STROK тест- „ Усмихни се, говори, изгрей“ – симптоми на инсулт в услуга на Спешна помощ. Измерване на кръвно налягане, консултации и дискусия.

Трети етап – 14- ти ноември – Световен ден за борба с диабета – „Диабетът не ни спира“. Лекция „Видове диабет – усложнения, профилактика, лечение и практични съвети“ Експресно измерване на кръвна захар в петте населени места. Бонус – изследване за невропатия на засегнатите участници.
Проектът се финансира от https://www.bcause.bg/fond-nashite-roditeli.html на https://www.bcause.bg/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе