Отбелязаха Европейския ден на спорта в училището в Езерче

През тази година инициативата Европейски ден на спорта в училище/ЕДСУ/се проведе на 27.09.2024 г. като десетото юбилейно издание и бе отбелязана от ОУ „Св.П.Хилендарски“, с.Езерче.
Предварителната организация включваше: регистриране на училището в сайта на сдружението http://www.bgbeactive.org, изготвяне на план за отбелязване на ЕДСУ, покани до РУО-Разград, общинско ръководство от община Цар Калоян, представители на обществения съвет към училището, местното читалище и др.

Училището се е включвало и в предишните му издания, като миналата 2023 година бе едно от единадесетте най-активни училища и детски градини в Разградска област.

YouTube

Това е една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За десета поредна година учебните заведения от цялата страна имаха възможността да се включат и по този начин да демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците. Европейски ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта #BeActive. Събитията от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.

Всяка година сдружение BG Бъди активен добавя допълнителна стойност на кампанията чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на децата. Спортната ни инициатива премина под наш надслов Спорт #БезОтпадъци.

Използвахме рекламните банери на Сдружение „BG Бъди активен“(главен организатор) и следвахме наръчника им с обновените критерии.

Благодарение на подадената обратна връзка от учебните заведения към организаторите, през 2023 година, тази година ще бъде разделен процеса за оценка на няколко категории спрямо размера на учебното заведение и населеното място. С това решение организаторите искат да дадат равен старт на всички участващи училища, като отбелязват, че размерът на образователната институция и населеното място категорично влияят на достъпа до учебното заведение до медии, популярни личности, спортни клубове и др.

Спортни събития #БезОтпадъци провокираха и нашето училище да направи предварителен план за осигуряване разделното събиране на отпадъци по време на програмата на деня като поставихме видими и ясно обозначени кошчета за разделно събиране. След откриване на ЕДСУ участващите ученици, учители и родители започнахме с разделно събиране на отпадъците с почистване на района около който се проведе спортното мероприятие. Тематично почистването премина под музикалния фон на песента „Трите кофи“.

От учебното заведение разделиха училищната база на сектори и проведохме спортни активности по групи, като предоставихме максимален брой възможности за различни физически активности-спортните игри в начален етап и футболната среща на мултифункционалната площадка. Волейболна среща /родители, ученици и учители/ -на волейболното игрище.

Проведоха се следните физически активности с обща продължителност 150 мин:

I.НАЧАЛЕН ЕТАП / ученици от 1 до 4 клас/

1.Подвижни игри
– Игра 1 “Да разделим отпадъците“/ учениците от 1 и 2 клас /.
Игра 2 “Пренеси обръчите“ / учениците от 1 и 2 клас/.

2.Спортни игри
– Игра 1 “ Напълни казанчето“ / ученици 3 и 4 клас/.
– Игра 2“ Пренеси и подреди кеглите през препятствията“ / ученици 3 и 4 клас/.
– Игра 3 “Народна топка“ / ученици от 3 и 4 клас/.
II.ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП /ученици от 5 до 7 клас/
1.Футболна среща / ученици-момчета от 6 -7 клас/
2.Волейбол / участват ученици от прог.етап, учители и родители/.
III ФИНАЛ
1. Награждаване
На финала на спортния празник всички ученици получиха награди-различни видове топки, въжета, спортни пособия и лакомства за активното участие от г-жа Зюлейха Карман-директор на училището.

Родителите, подкрепили спортната инициатива, получиха символични тематични подаръци-екологични торбички от плат за пазаруване с призив за намаляване на найлоновите торбички.
Европейския ден на спорта в училище даде на децата страхотната възможност да се включат в различни физически активности, изпълнени с позитивни емоции. Включването на подходящи активности според възраст и умения увеличи вероятността в бъдеще децата да водят здравословен начин на живот. Чрез този ден имахме възможността да обърнем внимание индивидуално на децата, фокусирайки се на тяхното развитие в зависимост от личните им социални и здравословни нужди. Давайки на учениците възможността да приемат ролите на спортисти, лидери, треньори или доброволци по време на събитието, вярваме, че спомогнахме да развият широк спектър от позитивни личностни качества: креативност, съпричастност, упоритост, способността да влияят на останалите.

Училищното ръководство изказва специални благодарности на Гюрсел Али-учител по физическо възпитание и спорт и на всички родители за активното участие, с което показаха и дадоха пример на всички ни, че спорта и физическата активност са важни за нашето здраве, мотивираха учениците за участие в различните спортни игри.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе