Касим Садък: Образованието – бъдеще за Разград

Касим Садък, водач на листата на „Възраждане“ в Разград, счита, че проблемите в образователната структура на област Разград могат да бъдат преодолени чрез съвместните усилия на местната и национална власт, бизнеса и обществото. Подобряване качеството на образование в област Разград е сред неговите основни приоритети. Демографските проблеми на областта насочват и към необходимостта от ефективна социална политика и социална интеграция.

Много от училищата в област Разград са в лошо състояние, с остаряла материална база, която не отговаря на съвременните образователни стандарти. Недостигът на квалифицирани преподаватели също е проблем, изискващ мерки и национални стратегии.

YouTube

Касим Садък посочи, че малкото на брой специалисти в ключови области като математика, физика и чужди езици, особено в училищата селата, поставят сериозни предизвикателства пред учебния процес. Ниските заплати, липсата на професионални възможности и трудните условия в по-малките населени места обезкуражават младите учители да търсят реализация в региона.

Това е голям проблем, продължи той и допълни, че решение на част от проблемите може да се намери в актуализацията на учебните програми, в съответствие с необходимите нужди на бизнеса и включването в учебния план на реални казуси и проекти от селскостопанския сектор, провеждане на специализирани курсове за нови технологии в земеделието.

Дуално образование и  стимулиране на земеделските компании да предоставят платени стажове по проекти, насочени към модернизиране на професионалното образование и обучение. Недостигът  на квалифицирани кадри може да бъде преодолян с ефективна стратегия, съобразена с местните особености, която да включва стимули за учителите, които искат да работят в областта, като по-високи заплати, възможности за допълнителна квалификация и професионално развитие. Според него програмите за обмен на учители между различни училища са също възможност да бъдат осигурени квалифицирани специалисти дори в най-отдалечените райони.

Област Разград, както много други региони в България, се изправя пред сериозни предизвикателства в сферата на образованието, които оказват влияние както върху качеството на учебния процес, така и върху перспективите за развитие на младите хора в региона.

Касим Садък е водач на листата за 18 многомандатен избирателен район Разград. Садък е завършил Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“, където придобива магистърска степен по специалност „Право“. Работил е като помощник-нотариус в град Кубрат, понастоящем е адвокат в АК Русе и заклет преводач. Заместник-председател е на местната структура в град Кубрат от самото ѝ учредяване.

Гласувай за „Възраждане“ с номер 12!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе