Статутът на учителите и качеството на образованието са еднакво важни за БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА

5% от брутния вътрешен продукт на държавата трябва да бъдат инвестирани в образование, смятат от „БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“.

„Увеличаването на заплащането на българския учител, трябва да върви ръка за ръка с утвърждаване на престижа на професията. Смятам, че тя трябва да има статут на  регулирана, контролирана и защитавана от държавата професия.“, обяви Найден Късов, учител, който е на 6-то място в листата на БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА

YouTube

Според него принципът на разпределение на средствата и самия механизъм на Делегираните бюджети трябва да бъдат променени в посока включване на критерии за успеваемост, а така също и да бъде отчитана средата,  в която функционира дадено училище. Социалистите настояват и бюджетно финансирани да бъдат само държавните и общинските училища.

Образованието има огромен принос за постигане на работеща и конкурентоспособна икономика, на фона на кризата с подготвена работна ръка, е задължително да бъде реализирана едно от ключовите предложения на БСП – т.нар. Национална карта „Образование – икономика“, поясни Късов. Социалистите я виждат като стратегически документ, изработена съвместно от държава, общини и бизнес, който да застане в основата на реформа на структурата на професионалното образование и развитие на висшето образование.

Сериозни са и проблемите на основното образование според БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА. „Необходимо е създаване и развиване на работеща национална система за пълно обхващане на подлежащите на образование и тяхното задържане в училище“, каза още Късов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе