Драгомир Стойнев на среща в Биовет: Само държавата може да подкрепи бизнеса в проблемите с недостига на специалисти

„Държавата трябва да бъде подкрепящ партньор на бизнеса и смятам, че е време да преосмислим моделът на присъствие или по-скоро на отсъствие на държавата от процесите в икономиката. Тя не може да е само регулатор и разпределител. Кризата на пазара на работна ръка, е сериозен знак, че държавата трябва да се намеси в секторите професионално и висше образование. Сериозните компании провизират години напред, така че ние буквално от утре трябва да започнем да създаваме нови кадри“. Това каза Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в 18 МИР-Разград по време на срещите си с ръководството и служителите на Биовет АД. На срещите присъстваха и кандидатите за народни представители от левицата Филип Попов и Николай Пенчев.

Според Драгомир Стойнев политическа стабилност ще бъде постигната, но още от сега разумните сили трябва да мислят какво ще „произведе“ като управленски продукт тази стабилност.

YouTube

„Смятам, че трябва да обърнем гледната точка и да започнем много активни инвестиции в хората на България чрез спешни реформи в образователната, здравната и социалната система. Хората са тези които движат икономиките“, подчерта Стойнев. Той не отрече необходимостта от големи инфраструктурни проекти и ролята на европейското финансиране, но заяви, че България трябва да помисли и за национален инвестиционен ресурс.

Той вижда основните реформите в запазването на младите и активни специалисти, и в мерките за повишаване на доходите и подкрепата за младите семейства. Програмата от 100 решения на  БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА има цялостен пакет от мерки за тях, включително и сериозни данъчни облекчения. „Хората трябва да бъдат насърчавани да остават и в по-малките общини, и това не е работа само на бизнеса, който да осигури добро заплащане, но и на държавата чрез качествено образование, здравни и социални услуги“, каза Стойнев.

Другата съставна на икономическия просперитет според Стойнев е повишаването на иновационния потенциал на българския бизнес, което отново може да стане чрез разширяване на публичния ресурс за наука и за връзката й с реална бизнессреда.

„Биовет АД е един от добрите примери за експортен потенциал и за успешна работа в един много конкурентен сегмент на международните пазари“, смята Стойнев. Според него българските компании-износители страдат от липсата на „икономизиране“ на външната ни политика. „Българските дипломатически представителства зад граница трябва да имат много по-активна роля в защитата на интересите на българския бизнес и да отварят врати за продукцията му“, каза той и припомни, че като министър на икономиката и енергетиката е бил в непрекъснат диалог с дипломатите на държавите с най-силни икономики в Европа именно по въпроси, засягащи работата на техни компании.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе