Изложба, докторантски и краеведски четения и отворени врати за Деня на музеите и 40-годишнината на Археологическия резерват „Абритус”

Богата двудневна програма подготвят специалистите от Регионалния исторически музей в Разград, посветена на Международния ден на музеите и 40-годишнината на Археологическия резерват „Абритус”.

Поредицата от събития ще започне с откриването на изложбата „Заключени във времето” в 10.30 часа на 16 май /четвъртък/ в Интерактивния музей. Изложбата е посветена на годишнината на АР „Абритус“ и представя заключващи механизми, ключове и части от ключалки, открити през годините на проучвания в резервата. Всички те са предназначени за врати и предмети от домашното обзавеждане – сандъчета, ковчежета, кутии, шкафове и др. Автор на изложбата е археологът Силвия Анастасова.

YouTube

Програмата ще продължи веднага след това с Първите докторантски и постдокторантски четения по проблемите на културното наследство.

В 14.30 часа същия ден в къщата музей „Анание Явашов“ започват Майските краеведски четения на Центъра по регионална история към РИМ – Разград.

На 17 май /петък/ на територията на Археологическия резерват „Абритус“ и къщите музеи ще се проведе Информационен ден  „Музеят и неговата роля в издирването, изучаването, опазването и представянето на културно-историческото наследство на Разградския край“

От 9.00 до 12.00 часа в пространството пред Северната стена на древния Абритус деца от всички разградски училища ще се превъплътят в ролята на: археолог, реставратор, екскурзовод и фондохранител, а с помощта на музейните специалисти ще научат подробности за техните професии, ще могат и на практика да опитат какво всъщност работят те.

След обяд творческите работилници ще се пренесат в къщите музеи. От 13.00 до 14.00 ч. в къщата музей „Станка и Никола Икономови“ децата ще влязат в ролята на уредник – историк; от 14.00 до 15.00 ч. в Етнографския музей те ще бъдат в ролята на етнограф и от 15.00 до 16.00 ч. в къщата музей „Анание Явашов“ – в ролята на изследовател.

При лошо време Регионалният исторически музей си запазва правото на промяна на изявите, заложени в програмата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе