Звукът на облекчението: HBO терапия при Внезапна глухота

Внезапната сензоневрална загуба на слуха (SSNHL) или т.н. внезапна глухота е тревожно състояние, характеризиращо се с бързо настъпващо увреждане на слуха. В много случаи тя има дълбок неблагоприятен ефект върху комуникационните способности на пострадалия, психическото му състояние и цялостното качество на живота му. И няма как да не е така, защото слухът е едно от най-важните ни сетива, чрез което възприемаме света около нас.

Традиционните подходи за лечение на внезапната глухота често включват предписване на антибиотици и/или кортикостероиди и поддържащи мерки, но последните научни изследвания в тази сфера проправят нови пътища за лечение. Одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), терапията с хипербарен кислород е обещаваща в подобряването на състоянието на лица, страдащи от този тип загуба на слуха. Медицинският екип на HBO Medical Support Center вярва в холистичния подход, който не само се справя със симптомите, но и поддържа цялостното здраве и благосъстояние на пациента. Терапията с кислород в HBO Medical Support Center има потенциала да помогне на хората, засегнати от това неприятно състояние.

YouTube

По-долу изследваме механизмите зад внезапната сензоневрална загуба на слуха (SSNHL), потенциалните ползи от хипербарната оксигенация и нейната роля за възстановяване на слуховата функция.

Какво представлява SSNHL

 Внезапната сензоневрална загуба на слуха (SSNHL) се характеризира с бърз спад в слуховата чувствителност, обикновено настъпващ за период от 72 часа или по-малко. Засяга приблизително 5 до 20 индивида на 100 000 годишно, което го прави сравнително рядко, но значимо слухово разстройство. В България засегнатите са около 400 хиляди души, от които 40 000 са деца.

Внезапната глухота може да се прояви в едното или и в двете уши и често се придружава от симптоми като шум/звънене в ушите и световъртеж. Засегнатият трудно разграничава какво му казват, тъй като звуците достигат до него така, сякаш някой му шепти.

Основната етиология на SSNHL е мултифакторна и слабо разбрана в много случаи. Потенциалните причини включват вирусни инфекции, съдови нарушения, автоимунни заболявания, травма на вътрешното ухо (вкл. заради приема на ототоксични медикаменти), метаболитни аномалии и др. С нарастването на възрастта на човек, рискът се увеличава. Притеснителен е фактът, че двама от всеки трима души със слухови проблеми въобще не се лекуват. А специалистите са категорични – бързата диагностика и навременното и адекватно лечение са от съществена важност за по-нататъшното състояние на пациента и за увеличаване на шансовете му за възстановяване на слуха.

Конвенционално лечение на SSNHL

 Стандартният подход включва комбинация от кортикостероиди, антивирусни лекарства (ако се докаже вирусна етиология) и поддържащи мерки като слухови апарати и консултиране. Тези конвенционални методи на лечение показват различна степен на ефикасност, но значителна част от пациентите изпитват непълно възстановяване или постоянен слухов дефицит въпреки лечението.

Роля на хипербарната кислородна терапия при лечението на внезапна глухота

Благодарение на развитието на медицината и въвеждането на нови, съвременни технологии, учените имат голям напредък в разработването на иновативни терапевтични методи, свързани с нарушенията на слуха. Освен това все повече се препоръчва комплексен подход, който освен конвенционалните, включва и алтернативни методи на лечение. Един от тях е кислородната терапия, която дава обещаващи резултати, особено в случаите, когато конвенционалното лечение се е оказало неефективно.

Хипербарната кислородна терапия (HBO) включва дишане на 100% чист кислород в камера под налягане, което води до повишени нива на кислород в кръвния поток и тъканите. Тя е изследвана като потенциален метод за лечение на SSNHL поради способността ѝ да подобрява оксигенацията на тъканите, да намалява възпалението и да насърчава ангиогенезата (образуването на нови кръвоносни съдове). Проучванията, оценяващи ефикасността на хипербарната оксигенация при внезапна глухота, предполагат, че тя е в състояние да подобри степента на възстановяване на слуха, смекчавайки исхемията и хипоксията – състояния, които допринасят за патогенезата на заболяването.

Скорошно цялостно проучване разглежда ефекта на HBO терапията при 2041 пациента със SSNHL. Установено е, че включването на HBO процедури към обичайното им медицинско лечение значително подобрява възстановяването на слуха им.

Механизми на действие на кислородното лечение

Кислородното лечение упражнява своите терапевтични ефекти чрез множество механизми, които се пресичат с патофизиологията на внезапната глухота. Чрез доставяне на кислород под повишено налягане, HBO терапията подобрява дифузията на кислород през увредените тъкани, включително кохлеята (слуховия орган във вътрешното ухо). Тази богата на кислород среда насърчава клетъчния метаболизъм, улеснява производството на енергия и поддържа процесите на клетъчно възстановяване, които са от съществено значение за възстановяването на слуховата функция.

Освен това, HBO терапията намалява оксидативния стрес и възпалението, които причиняват прогресията на SSNHL и свързаното с това кохлеарно увреждане. Чрез пречистване на свободните радикали и модулиране на възпалителните реакции, терапията с кислород може да смекчи увреждането на тъканите и да насърчи невралната регенерация на слуховата система.

Въпреки че кислородната терапия е обещаваща като терапевтична възможност при състояние на внезапна глухота, няколко фактора изискват внимание при нейното клинично прилагане. Критериите за подбор на пациенти, протоколите за лечение и времето за започване на HBO терапия са определящи фактори за нейната ефикасност и безопасност. В повечето случаи са необходими допълнителни изследвания за изясняване на оптималните параметри за HBO терапия при SSNHL, включително нива на налягане, продължителност на лечението и придружаващи терапии.

Заключение

 Внезапната сензоневрална загуба на слуха поставя значителни предизвикателства пред засегнатите индивиди. Една от най-новите стратегии за смекчаване на нейното въздействие върху слуховата функция и качеството на живот е хипербарната оксигенация.

Тъй като нашето разбиране за патофизиологията на внезапната глухота продължава да се развива и се натрупват клинични доказателства, в бъдеще HBO терапията може да придобие още по-голяма популярност като ценно допълнително лечение на това инвалидизиращо състояние.

Фокусирайки се върху естествените лечебни сили на организма, специалистите от HBO Medical Support Center се стремят към възстановяване не само на слуха, но и на качеството на живот на своите клиенти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе