Как да поддържаме машините за храни и напитки?

Пазаруването на различни стоки от автомати отдавна е обичайна практика за съвременните хора заради удобството и бързината. Но както всяка автоматика, и машините за храни и напитки се нуждаят от редовна поддръжка, въпреки вложените в тях модерни технологии.

Независимо дали става дума за вендинг машини за продажба на закуски, топли и студени напитки, или за машини с вградени филтриращи системи за вода, грижите за тях не представляват проста рутинна задача. Те са проактивна мярка, гарантираща безпроблемна работа за положително потребителско изживяване.

YouTube

Почистване и дезинфекция на машините

Върху повърхността на всеки един автомат за кафе, пакетирани закуски и безалкохолни напитки, а също и машини за вода, неизбежно се натрупва прах и мръсотия. Това се отнася особено за областите, изискващи допир: дисплеи, клавиатури, зони за получаване на напитката и др. Отстраняването на замърсяванията задължително се прави с мека суха или влажна кърпа, а не с агресивни препарати.

Вътрешните компоненти също се нуждаят от проверка и забърсване с навлажнена в лек дезинфекциращ препарат кърпа. Особено внимание се обръща на монетника на вендинг машините и на хладилните намотки на тези, които са с охлаждащи системи.

По-особено е почистването на машината за филтрирана вода, което се прави със специален дезинфектант, включително и на резервоара на системите с обратна осмоза.

Макар че всеки производител предоставя подробни указания за експлоатацията и поддръжката на продукта си, ако не се чувствате сигурни в уменията си, особено за вътрешното почистване, възползвайте се от услугите на фирмата доставчик на вашите машини.

Профилактика на машините

От решаващо значение за ранното установяване на потенциални проблеми в работата на вендинг автоматите и машините за вода е профилактиката. Тя задължително се извършва от специалист на обслужващата фирма на всеки 12 месеца.

Когато се отнася до вендинг автомати, се проверява монетникът и механизмът за разпределение на продуктите. Регистрира се всеки признак на износване, неизправни компоненти, наличие на необичаен шум и редица други, които биха създали сериозни проблеми впоследствие. Непременно се прави инспекция на хладилния агрегат в машините за студени напитки, за да се гарантира качеството на продуктите.

Профилактиката на машините за вода включва смяна на филтри, захабени компоненти, UV лампа при налична такава и т.н., а при нужда може да се извърши и декалциране.

Поддръжка на софтуера и платежните системи

От редовната поддръжка на софтуера на вендинг машините зависи както функционалността, така и сигурността им. Проверката и инсталирането на предоставените от производителя софтуерни актуализации ще помогнат за по-добрата работа на автоматите, контрола и отчетността им.

От друга страна, надграждането до нови версии на софтуера ще допринесе за въвеждането на нови функционалности и различни подобрения в производителността на машините.

Ако се наложи да се смени валутата, от значение е програмирането на монетния механизъм. Модерните вендинг машини притежават и възможност за безконтактно плащане. Терминалът за плащане обикновено изисква периодична подмяна на касетата с печалбите.

Управление на запасите

Към поддръжката на автоматите за храни и напитки се отнася и зареждането им с необходимите продукти и консумативи. Оборотът и ефективността зависят от разнообразието на продуктите, постоянното им обновяване и проследяване на свежестта им.

Възможността за здравословни опции ще повиши интереса на широка група от потребители. Ако поддържате договорни отношения с фирмата доставчик, освен за почистване, профилактика и техническо обслужване, екип от нейни служители ще поддържа и запасите.

Разбира се, машините за вода не се нуждаят от последния тип поддръжка, още повече, че захранването им е директно от водопроводната мрежа.

Интелигентните автомати за храни и напитки за в бъдеще ще стават все по-умни, но за да работят добре и да осигуряват приятно потребителско изживяване, това не може да се случи без човешка намеса. Редовното зареждане, хигиенно обслужване и техническа поддръжка са гаранция за оптималната им ефективност и дълъг срок на употреба.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе