Масов срив в IT мрежата по цял свят блокира полети, влакове, медии, банки и социални мрежи

Масов срив в IT мрежата засегна редица важни институции по света, включително банки, медийни издания, авиолинии и железопътни компании. Първите съобщения за проблема дойдоха от летището в Сидни, където полетите бяха спрени, последвани от срив на Лондонската стокова борса.

Голяма железопътна компания във Великобритания предупреди пътниците за възможни закъснения поради проблеми с IT мрежата. Летището в Берлин също съобщи за забавяния, като по-късно беше уточнено, че полетите ще бъдат спрени до 10:00 часа местно време заради технически проблем.

YouTube

Великобританската телевизия „Скай нюз“ преустанови излъчване, а в Англия системата за запазване на часове за медицински прегледи също излезе офлайн.

Американският технологичен гигант „Майкрософт“ обяви в петък, че предприема мерки за смекчаване на последствията от проблемите с обслужването. „Нашите услуги все още не функционират нормално и има прекъсвания. Продължаваме усилията си за разрешаване на проблема“, написаха от компанията в публикация в социалната платформа Екс.

Австралия бе особено засегната, като полетите бяха спрени, в супермаркетите настъпи хаос, а телевизионните мрежи изпитаха затруднения в ефир. На летището в Сидни информацията изчезна от таблата. Нискотарифният превозвач Jetstar заяви, че „проблем с Microsoft“ означава, че не може да регистрира пътниците или да ги качи на полетите си. Virgin Australia също съобщи на пътниците си, че полетите са „напълно спрени“.

Причината за прекъсването все още не е напълно ясна, но много от засегнатите компании го свързват с операционните системи на Microsoft. В официална актуализация на услугата Microsoft 365, публикувана в X по-рано през деня, се казва: „разследваме проблем, който оказва влияние върху способността на потребителите да имат достъп до различни приложения и услуги на Microsoft 365“. Говорител на Microsoft обаче заяви, че „повечето услуги са били възстановени по-рано“ през деня.

Масовият срив в IT мрежата предизвика сериозни затруднения в различни сектори по света. Засегнати са не само бизнесите и транспортните системи, но и ежедневните услуги, от които зависят хората. Докато компаниите работят по възстановяване на нормалната работа, ситуацията подчертава значението на надеждните IT системи и необходимостта от ефективни планове за аварийно възстановяване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе