Тодор Живондов е новият оперативен директор на Академията на Лудогорец

Тодор Живондов официално е новият оперативен директор на Детско-юношеската академия на Лудогорец. Той отдава 12 години от своя живот и развитие на разградския тим, където идва от пловдивския Раковски. От началото на сезон 2023/2024 беше първи помощник на старши треньора на мъжете Георги Дерменджиев, пет години води дубъла на „орлите“. В забележителната си кариера цели пет пъти е вдигал купите за шампион на България и то в пет различни възрасти и с пет различни екипа. Емоциите от първото място е споделял с мъжкия отбор, като старши треньор на 14 и 18-годишните юноши и като помощник в отборите до 17 и 21 години. Носител е на УЕФА „Про“ лиценз. Преминал през различните гарнитури на Лудогорец и доказал се като един от най-опитните специалисти в страната, Тодор Живондов официално пое следващото си кариерно предизвикателство като оперативен директор на Детско-юношеската академия на „орлите“ и ще работи рамо до рамо с директора ѝ Радослав Комитов.

„Футболът е моята любов!“ Тази сентенция най-пълноценно описва Тодор Живондов. Като човек, за когото името говори достатъчно, за него е важно да се знае есенцията – а именно, че завинаги остава влюбен в спортната игра. Ето какво друго споделя в качеството си на директор на Академията в следващото интервю:

YouTube

Присъединявайки се към „гнездото“ на „орлите“ преди 12 години, хрумвало ли Ви е, че някога ще стигнете до това високо стъпало начело на Академията?

Преди 12 години си бях обещал, че ще стана шампион на България с някоя възраст, бях сигурен в това нещо! Не подозирах, че ще се случи с пет възрасти, включително с мъжкия отбор. Разбира се, още ми е много прясна загубата от Карабах със 7 гола. Колкото и човек следва да взима решения, да проявява характер и да не говори шлифовано в трудни моменти, при всички положения не е лесно. Но вярвам в обичта към футбола, смятам, че много малко хора притежават моята любов и отношение към играта. Заради това считам, че съм преизпълнил мечтите си, но имам още какво да дам на Лудогорец и времето ще го покаже. Категорично по-коректен клуб няма! На всеки е осигурено всичко, за да покаже обич към играта и да разкрие качествата, които притежава. Няма по-добро място от Лудогорец! Всичко останало е въпрос на мечти.

С какви нагласи встъпвате за първи път в тази си професионална роля?

Изобщо не е лесно! Със сигурност ще дам най-доброто от себе си. Смятам, че имам опит, който няма никой друг на моята възраст, придобит за 43 години. Извървял съм стълбата от най-малките играчи до най-големите, бил съм шампион на почти всяка група. Сега остава да предам този опит в Академията на Лудогорец.

 В какво се състои новото предизвикателство, в което се впускате?

Ще работя в помощ на цялата Академия на Лудогорец, що се отнася до всички оперативни и спортно-технически въпроси. С Радослав Комитов ще водим Академията, която е повече от успешна. Ще се цели взимането на оптимални и положителни решения с цената на абсолютно всичко! Ще решаваме проблеми от всички аспекти и ще работим за подобряване.

В тази връзка, какво според Вас може да бъде усъвършенствано в Акдемията и как ще работите, за да го постигнете?

Убеден съм, че в Академията се работи повече от професионално, защото ежедневно съм наблюдавал всички процеси тук. Сто процента сигурно е, че в страната няма по-добра школа от тази на Лудогорец! Подобрението засяга чисти детайли, които следва да се усъвършенстват във всяка една школа с течение на времето и опита. В момента всичко е наред, но трябва да се вземат по-тънки и ключови решения. Нужно е да има изключително правилна преценка за даден състезател относно това кога, къде и колко да играе, по какъв начин и кога може да бъде част от мъжкия отбор.

Каква е основната линия, по която ще работите като оперативен директор на Академията на Лудогорец?

Ще ми е нужно време да видя верните решения за това по какъв път трябва да мине състезател от Академията, за да бъде конвертируем в първия отбор. Като първи помощник на Георги Дерменджиев и наставник на втория отбор на Лудогорец, считам, че притежавам безкраен опит и благодарение на това, което съм видял, изживял и преболедувал през тези години, ще знам как да постъпя.

Сега ще изпълнявам и спортно-технически задачи. Ще работим в тандем с Радослав Комитов, с когото се познаваме от 2000-та година. Предимство е, че сме в повече от добри взаимоотношения, в моите очи се справя повече от перфектно. Смятам, че най-доброто ми качество в живота, освен честността ми, е безкрайната ми любов към футбола. Ще намеря вярното решение, за да бъдем с едни гърди пред останалите отбори.

Какво считате като друго свое предимство за заемането на тази длъжност?

Виждал съм какво е хората, от които зависи развитието на един отбор, тепърва да навлизат в темпото. Повече от голям плюс е, че познавам всичко и всеки тук. Най-голямото ми предимство е, че съм извървял стълбицата от подготвителни групи до шампион с първия отбор, знам как се става шампион с почти всеки отбор, какви грешки съм допускал и кога съм взимал верни решения.

Какво означава успехът за Вас вече от позицията на директор в Академията на 13-кратния български шампион?

За Академия като тази на Лудогорец е задължително да бъде разкрит пълният потенциал на всички деца. Пожелателно е да не се повтарят допускани грешки. Истинско е да се работи с чест и достойнство, във всяка секунда да даваш всичко от себе си, за да може неслучилото се досега да стане факт с дела, а не с думи и шлифовани изречения. Трябва да се вземат точните решения в точния момент. Нужно е да се знае по какъв начин момче, което е близо до първия отбор, да бъде конвертируемо и въпреки своята младост да бъде равно поне с отделни състезатели, така че да се знае, че може да изиграе определи мачове под всякакво напрежение.

Досега издигнахме до професионалния футбол достатъчно футболисти, но това няма как да ни радва. Въпросът е да открием какви са верните решения в развитието на едно дете, което преминава през Академията на Лудогорец, така че да бъде част от основния тим. Намерили сме верния път с много малко състезатели, визирайки Доминик Янков и Иван Йорданов. Важно е това да се случва на практика, а не само на обещания!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе