Изложба „С криле към корените“ – живопис и асамблаж на Теодора Николова е представена в зала 1 на НЧ „Съзнание 1891“ в Исперих

Теодора Николова не изневери на творческото си амплоа, поднасяйки и тази есен на исперихчани поредната цветна емоция за духа, истински празник за сетивата. По традиция всяка среща с нейното изкуство предизвиква и вълнува с несекващото търсене на нови изразни средства. Изложбата „С криле към корените“ повежда почитателите на исперихската художничка през дебрите на една автентична народна приказка, в която живеят едновременно минало, настояще и бъдеще.

YouTube

След заниманията с епоксидна смола и полимерна глина, стъклопис, иконопис, квилинг, рисувана коприна, бродирани бижута, акварел, енкаустика, довели до самостоятелни изложби в Исперих, Разград, Русе, Шумен и Балчик, Теодора Николова представя за първи път в Зала 1 на исперихското читалище „Съзнание“ живопис и асамблаж. Последното е форма на изобразително изкуство, която се свързва с т.нар. сглобяване, структуриране. Подобно на колаж или скулптура, художествената форма е създадена върху определен субстрат.

При асамблажа се използват парчета дърво или дървени сглобки, папие-маше, метал, крафт хартия и др. Теди благодари на съпруга си Емил Иванов, без чиято помощ при сглобяването и монтирането нямаше да „се родят“ уникални творби като Прозорец „Щедрост“, „Дървен дом“, „Петел“, „Моми“, „Къщички“ и др. Експозицията материализира „Кутията на спомените от детството“ и кани посетителите да надникнат в нея, за да видят светлината на фенера на село, да чуят клокочещата вода от чешмата в двора. Междувременно изпълнението на гайда на младия и талантлив Йордан Аргилов припомни на гостите от Исперих, Разград, Добрич, Тутракан, че корените и крилете са двете най-важни неща, които добрите родители оставят на децата си. Авторката призна, че самата тя „лети на място“, корените ѝ са свидни, а крилете носи с мисълта, че винаги може да полети – в мислите, в чувствата, в спомените си. Тя завърши с апела да помним, пазим, предаваме на поколенията обичта към корените и да не спираме да летим с криле, завещани ни от нашите прадеди.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе