Филип Попов: С нашите 100 решения премахваме причините за корупцията у нас

„С нашите 100 решения премахваме причините за корупцията у нас. Цялата програма на левицата е насочена към борба с корупцията“. Това заяви в ефира на NOVA News Филип Попов, кандидат за народен представител от листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ в Разград.

„Корупцията има хранителна среда там, където държавата я няма там, където държавата е бедна  и слаба – от обикновения служител в някоя агенция до министъра на ведомството, под която шапка е тя. Трябва да се работи на всички етажи“, каза социалистът и допълни, че най-ефективните методи за осъществяване на тази борба са: икономическото развитие, повишаването на доходите, безплатно здравеопазване и образование.

YouTube

Попов коментира, че съдебната система трябва да се разглежда именно като система и ако се прави реформа, тя трябва да е цялостна.

В частта за прокуратурата той обясни, че левицата е заложила въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор и функционална независимост на прокурорите от техните ръководители.  Социалистът подчерта, че в Закона за съдебната власт, чл. 139, който казва, че главният прокурор и неговите заместници могат да отменят и да изменят актове на по-долустоящи прокурори,   излиза от написаното в Конституцията. „Този текст излиза и извън методическите указания и контрола и трябва да бъде променен, така че да влезе в рамката, заложена  от Конституцията“, категоричен бе той.

Филип Попов подчерта, че трябва да има механизми по отношение на кариерното израстване на магистратите в съда, за да се прекрати корупцията в съдебната система. По думите му в атестацията за професионална пригодност и кариерното развитие на магистратите  трябва да влязат решенията, които всеки от тях е взимал – отменените решения, оправдателните присъди както и да бъде разширена сферата на конфликт на интереси, като гаранция за прекратяване на корупцията.

Социалистът подчерта, че всеки български гражданин има право на равен  достъп до правосъдие и в тази посока левицата иска намаляване на съдебните такси, които са едни от най-високите в Европа.

На въпрос за избора на нов главен прокурор, Попов заяви, че този състав на Висшия съдебен съвет е извън всякакъв мандат и не би следвало да взима това решение.

Попов коментира и че „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ е за възстановяване на предишните текстове от Конституцията, уреждащи избора на служебен кабинет и служебен премиер. Според него сегашните текстове са довели до сериозна криза, която заплашва да прерасне в конституционна и институционална. „Сега кой носи отговорност? Президентът няма как да направи избор, а само да назначи от т. нар. „домова книга“. Ами ако никой от записаните там не желае да заеме поста премиер?“, попита социалистът.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе