Ивайло Хъневски: Липсата на адекватни инвестиции в инфраструктурата, работни места и културните възможности също допринася за отлива на население и влошаване на условията за живот

Ивайло Хъневски от „Възраждане“ споделя, че голям брой млади хора напускат региона в търсене на по-добри икономически и образователни възможности в по-големите градове на България или в чужбина. Вследствие на емиграцията и ниската раждаемост, област Разград се сблъсква със застаряване на населението.

Той посочва и някои мерки, които биха преодолели процесите на  задълбочаване на  недостиг на работна сила, което води до обезлюдяване на населените места.

YouTube

Сред неговите основни приоритети е демографската криза, която има силно отражение върху цялостното развитие на областта Разград.

Ивайло Хъневски, който е общински съветник в Разград от групата на „Възраждане“ и втори в листата за областта счита, че е необходимо младите специалисти да бъдат насърчавани да живеят и работят в по-малките областни градове и населени места, в частност Лудогорието. Това би могло да бъде стимулирано с програми по осигуряване на жилища, увеличаване на майчинството и детските надбавки за работещи родители.

Развитието на местната икономика според Хъневски е моторът, който ще задвижи и останалите сектори в областта.

Той споделя, че привличане на инвеститори чрез подобряване на инфраструктурата и предлагане на стимули за развитието на малки и средни предприятия,  осигуряването на по-добри условия за земеделие, производство и туризъм могат да създадат работни места и да задържат населението.

Това би обезпечило и нужните средства за социалния сектор и социалното подпомагане на възрастни хора и млади семейства. Според него демографската криза в област Разград изисква съвместни усилия от местни, регионални и национални институции, бизнеса и обществото като цяло. Чрез комбинирането на социални, икономически и културни мерки е възможно да се спре тенденцията на обезлюдяване и да се осигури устойчиво развитие на региона.

Ивайло Хъневски е роден e в гр. Разград. Той е общински съветник от „Възраждане“ в ОбС Разград и е активно ангажиран с местни проблеми на областта. Висше образование получава във Висшето военноморско училище „Н. Й.Вапцаров“, гр.Варна със специалност „Корабоводене за търговския флот”. Професионалната си кариера започва през 2012 г. като кадет в международна компания. От 2015 г. е „Вахтен помощник-капитан“, а през 2023 г. придобива правоспособност „Капитан далечно плаване“.

Избери „Възраждане“ с номер 12 в бюлетината!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе