Миню Стайков остава в ареста

Специализираният съд остави в ареста алкохолния бос Миню Стайков като му определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, предаде агенция БГНЕС.

Мярката му не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативният специализиран съд.

YouTube

С мярка за неотклонение задържане под стража са и другите двама, арестувани заедно с алкохолния бос. Зад решетките остават Белун Хазърбасанов, който е брат на жената на Миню Стайков, както и синът на кмета на Карнобат – Иван Димитров.

Те бяха задържани преди дни и обвинени за участие в престъпна група за производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Според съдията по делото може да се направи обосновано предположение за участието на Стайков в престъпната група.

Също така имало доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления, чрез регистриране на голям брой търговски дружества на свързани с него лица, които той реално контролира.

От документите по делото съдът установи още, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия Хазърбасанов към престъпната група. Той също контролирал търговски дружества, регистрирани на негово име и други лица, които евентуално са създадени с цел извършване на данъчни престъпления.

Обосновано предположение за участие в организирането на дейността по производството на цигари без бандерол има за Иван Димитров, според съдебния състав. За данъчни престъпления обаче нямало данни.

Опасност за укриване няма за никого от обвиняемите, каза още съдът. Като допълни обаче, че има опасност те да извършат нови престъпления.

Причините за задържането на Миню Стайков и пришиването му към организирана престъпна група стоят извън делото, каза пред медиите адвокат Лъчезар Таков без да уточни подробности. Адвокатът обясни, че самият Стайков така е определил пред него ситуацията.

Таков отрече да става въпрос за политически натиск срещу собственика на „Винпром Карнобат“ и допълни, че срещу неговият клиент няма доказателства. Той каза, че ще обжалва определението на съда.

По думите му съдът не е наложил най-тежката мярката на Стайков заради нито едно от престъпленията, за които има обвинение. Такава е била наложена според него за това, че той е имал множество фирми, които обаче не са извършили престъпление и че щял да създаде чрез подставени лица ръководещи тези фирми организация за данъчни престъпления.

Стайков каза по време на заседанието, че е засегнат от обвинението и че не е участвал в престъпна дейност.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев коментира пред журналисти, че все още се издирва с Европейска заповед за арест синът на Стайков, а други четири лица са обявени за общодържавно издирване. Той допълни, че все още обвинението не е готово с доказателства за това кой е бил ръководител на престъпната група.

Кънев каза още, че прокуратурата очаква материали от партньорски служби за финансови потоци и други данни свързани с дейността на групата.

Прокуратурата проведе акция в офиси на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“. При акцията бяха задържани 10 лица, сред които Миню Стайков и сина му. На 6 септември Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

На едно от лицата са повдигнати обвинения за вторични престъпления – избягване плащането на ДДС и възстановяване на наследяващ се данъчен кредит в размер на общо 1 016 139 лв., на други трима – за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

Източник: Vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе