Стотици кубратчани празнуваха Освобождението с концерт и пищна заря

С издигането на националното знаме започна официалното честване на Националния празник на Република България в Кубрат, съобщават от пресслужбата на общината.

YouTube

Официалната церемония по повод 142-та годишнина от Освобождението се проведе на площад „Възраждане“ в присъствието на кмета на общината Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Мирослав Йорданов и Женифер Пойраз, както и други представители от общинската администрация. На честването присъстваха и стотици жители, и гости на лудогорския град.

Трибагреника издигна десетокласничката Белослава Божилова, възпитаничка от местното средищно училище „Христо Ботев“. След издигането на националната светиня пред паметника на Апостола Васил Левски бяха поднесени венци и цветя от институции и учреждения, организации и политически сили.

Венци бяха поднесени от Община Кубрат, СУ „Христо Ботев“, от Професионалната гимназия в града, от Центъра за специална образователна подкрепа в Кубрат, от общинските политически структури на БСП, ГЕРБ и ДПС, както и от Неправителствената организация“ Потомци на Дуло“, която днес раздаде десетки знамена и гривни с цветовете на българското знаме. Венец бе поднесен и от името на народния представител Мартин Обрешков.

„Днес отдаваме почит към решимостта на на първите строители на новоосвободената България. Строители, отстоявали българската държавност, нейната самостоятелност и културна самоличност. Днес коленичим пред тях с признателност, която няма давност и всеки българин трябва да я носи в сърцето си. Поклон и пред всички страдалци, загинали за свободата на Майка България“, каза в словото си кметът Алкин Неби.

След официалната церемония жителите на града бяха поздравени с празничен концерт, в който участие взеха самодейни колективи и индивидуални изпълнители към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1891“. Участие в концерта взе и Танцова формация „Валенс“ при СУ „Хр. Ботев“ в Кубрат с ръководител Валентина Петрова.

Пред местното читалище се събраха стотици граждани, които имаха възможността да се насладят и на прекрасните изпълнения на младите таланти Венислава Георгиева, Туана Незирова и Росиана Няголова. Жителите на Кубрат бяха поздравени и от певците на вокалната група към читалището с ръководител Гинка Денчева и читалищния оркестър „Славяни“.

Концертът завърши отново с масовото изпълнение на песента „Де е България“, голямо хоро и с близо 10-минутна пищна заря, която бе осигурена от Община Кубрат и доброволците от сдружението „Потомци на Дуло“.

„Подобен празник в нашия град не е имало от много години, беше наслада за всички присъстващи, а националният ни празник беше почетен достойно и по подобаващ начин“, коментираха жители на лудогорския град.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе