Лихвите по кредитите вероятно ще започнат да растат в края на 2018 г.

Кога ще спрат да спадат лихвите? Според кредитния консултант Тихомир Тошев можем да очакваме това да се случи в края на следващата година или в началото на 2019 г.

„В началото на годината ние забелязахме доста сериозен спад на лихвите – пак във всички сегменти на кредитирането, като във втората половина на годината те се оформиха на нива между 3 и 3,8% – при такива лихви по ипотечните кредити завършваме годината, като в последните няколко месеца видяхме, че вече по-скоро има задържане – тоест лихвите спряха да падат“, обясни Тошев пред БНР.

YouTube

„Аз очаквам, че през следващата година те ще се задържат пак в рамките между 3 и 3,8%. Излязоха първите прогнози, че най-вероятно ще видим леко движение назад и леко повишение, но аз смятам, че може и да не видим такова повишение, тъй като банковият пазар е много ликвиден – депозитите продължават да растат с по-голям темп от кредитите. Има голяма ликвидност системата и голяма конкуренция между банките, която конкуренция очаквам, че ще задържи лихвите по ипотеките на нива между 3 и 3,8 и при потребителските кредити очакванията ми са те да се запазят също в рамките между 5 и 6,5 до 7%, при бизнес кредитите границите са много големи, тъй като зависи от типа на бизнеса, от типа на кредита – при бизнес кредитите лихвите ще се движат между 3 и 6%“, прогнозира Тошев.

Той смята, че първото увеличаване на лихвите по кредитите може да се очаква към края на следващата година или в началото на 2019 година, като това основно зависи от действията на Европейската централна банка.

Според финансиста Емил Хърсев не е изключено обаче първите сигнали за по-високи лихви по заемите да се усетят и по-рано, а това, че банките са готови да кредитират, показва и фактът, че донякъде са загубили от предпазливостта си при избора на кредитополучатели.

Източник: Expert.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе