С подписване на Декларация за сътрудничество и съвместна дейност завърши посещението на Валията на Одрин в Област Разград

© Областна администрация - Разград

С подписване на Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация-Разград и Областна управа на Област Одрин, Република Турция завърши двудневното посещение на 11-членна делегация от Одрин, ръководена от Валията на Одрин Гюнай Йоздемир.

Официалната церемония се проведе днес в Областна администрация-Разград в присъствието на Генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев. На събитието присъстваха и ръководители на държавни структури и неправителствени организации от Разград, развиващи дейности в областта на земеделието, образованието, културата, туризма  и икономическото развитие. Това са сферите, в които ще се развива сътрудничеството между двете административни области. Декларацията е със срок на действие от 5 години, предвижда общи инициативи и програми в сферата на образователния обмен, улесняване сътрудничеството между културните институции и туристическия обмен, провеждане на делови срещи и конференции за икономически субекти от двете области,  съвместно участие в изложби, панаири и презентации, обмен на информация и покани за културни събития в двата региона, създаване на делови връзки за организирани туристически мостове, обмен на делегации в сферата на образованието, здравеопазването и социалната политика и други.

YouTube

Разменни посещения на спортисти, ученици и студенти, както и на възрастни хора са сред конкретните идеи, които двамата областни управители Гюнай Хюсмен и Гюнай Йоздемир обсъдиха още преди подписването на декларацията.

И двамата оцениха като знак на съдбата и Всевишния факта, че носят еднакви малки имена. Отчетоха и подкрепата на правителства на двете съседни държави. „В последно време Република Турция и Република България имат много добри взаимоотношения, вярвам, че особено в областта на опазване на културните ценности сътрудничеството между двете държави вбъдеще ще е на още по-високо ниво“ –  заяви г-н Йоздемир. В отговор на въпрос на колегата си от Разград той увери, че Област Одрин е готова по всякакъв начин – технически и финансово – да помогне за опазването на джамията „Ибрахим паша“ в Разград. Картина на разградския художник Васил Карадимов на джамията „Ибрахим паша“ и Демир Баба Теке подари г-н Хюсмен на турския си колега, г-н Йоздемир също дойде с уникална картина върху дърво на типични за Одрин орнаменти, част от които обаче се срещат и в други балкански държави.

Адмирации за уникалната идея за сътрудничество на областни ниво към двамата областни управители отправи Генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев. Той съобщи, че подобен документ между две области от двете държави се подписва за първи път и изрази надежда, че това ще е положителен пример и за други региони.

Пълна подкрепа за общата инициатива на двамата областни управители изрази и министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който в телефонен разговор с г-н Хюсмен ги поздрави за добрата идея и пожела успех на дейностите, които ще се случат следствие на подписаната Декларация.

По време на двудневното си посещение делегацията от Одрин посети културни забележителности в Разград и Исперих. Гостите се впечатлиха от: Демир Баба Теке, Свещарската тракийска гробница,  джамията „Ибрахим паша“, Регионалния исторически музей в Разград с неговите експонати от тракийско и римско време, както и руините от древния град Абритус. Имаха среща с кмета на община Исперих Бейсим Руфад в Общинската администрация Исперих. Разгледаха и обект, където в момента се реализира инвестиция на турски предприемач в региона – Низамеддин Тефенлили ще пакетири ядки и чипс в цех в Завет.

Гостите от Турция се срещнаха и със самодейците от Ансамбъла за изворен фолклор „Капанка“ към читалище „Съгласие 1981“-Осенец. Те са сред поводите за възникване на идеята за сътрудничество между двете области. През септември Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен организира за тях и за самодейци от Севар екскурзия до Одрин, а Валията на Одрин даде тържествен обяд за двете групи, на поради ангажименти не присъства на него. Днес дамите от Осенец върнаха жеста, като приготвиха обяд от местни ястия за г-н Йоздемир и ръководената от него делегация. Преди това представиха и част от своя репертоар – капански песни и танци.

Визитата на турската делегация завърши с посещение на Тренировъчната база на „Лудогорец“, където ги посрещна изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев. Г-н Йоздемир заяви, че след отпадането на турския „Истанбул Башакшехир“, който бе в една група в турнира „Лига Европа“ с българските шампиони, той вече подкрепя „Лудогорец“ в следващата фаза на футболната надпревара.

В турската делегация влизаха ръководни кадри на Селскостопанската камара на Одрин, дирекция „Земеделие“, Търговската камара на Одрин, Районен директор на вакъфите, Областен директор по култура и туризъм, както и бизнесмени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе