10 интересни факта за Венеция

1. За политическата обстановка във Венеция най-лесно може да се разбере от символа на града – лъва на св. Марк. Когато градът е въвлечен във военен конфликт, в лъвската лапа се появява меч. В мирно време тя придържа отворена книга.

YouTube

2. Неслучайно наричат Венеция град на мостовете. В нея има 417 надводни конструкции, 300 от които са направени от камък, 57 – от дърво и 60 – от ковано желязо. При това 72 местни моста са собственост на частни лица.

3. По най-тясната улица на Венеция е трудно да се разминат даже двама души, защото ширината на Кале Вариско е само… 53 см.

4. За гондолиерите, обикалящи по многобройните канали на града, има специални пътни правила и знаци. Така например големите и малки моторни съдове трябва да се придържат към дясната страна на каналите, а ръчно управляемите – към лявата. И само на канала Рио Ново движението за всички е отляво.

5. Много венециански къщи стоят на дървени подпори, които не гният само заради това, че са направени от алпийска лиственица, която, за разлика от другите типове дървесина, не се бои от влагата.

6. Прелестният венециански фестивал всяка година се провежда преди началото на суровия 40-дневен пост. Задължителен атрибут на карнавала са маските, които служат за украшение едва отскоро. Някога те разрушавали социалните бариери и позволявали да общуват помежду си даже на хора, които в ежедневието дори не можели да се заговорят заради разликата в социалното положение.

7. Един от най-красивите мостове на Венеция – Мостът на въздишките – носи това име не заради срещите на влюбени двойки (най-разпространената версия), а заради близкия затвор. Окованите във вериги осъдени минавали по този мост и, тежко въздишайки, хвърляли последен поглед към любимия град.

8. Хората, обичащи да хранят птички, трябва задължително да се доберат до площада Сан Марко, където чакат всички гълъби. Защото дори само да разпечатате пакет със семки в друг район на града, може да ви тръснат много солена глоба!

9. Много ценители твърдят, че най-вкусният сладолед на света е италианското джелато. А най-добре неговият аромат може да се усети в наситената с морски въздух атмосфера на Венеция – и то по залез!

10. Венеция е един от най-безопасните градове в света – тук практически няма насилствени престъпления!

Източник: www.manager.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе