Топ 10 на новите български филми

1. „Писмо до Америка“ – 2001 г.

Емигриралият в САЩ Камен катастрофира и изпада в кома. От американското посолство в София отказват виза на най-добрия му приятел Иван. В отчаянието си той тръгва да търси бабата на Камен. Тя знае стара народна песен, която според легендата прогонвала смъртта. На път за нейното село Иван среща различни хора и снима техните истории с видеокамера, изпълнен с надежда, че приятелят му ще оживее и ще ги види. Бабата вече е умряла, но песента още се пее. Дали силата й ще стигне до другия край на земята?

В ролите: Ана Пападопулу, Филип Аврамов, Петър Антонов, Анди Барет; Режисьор: Иглика Трифонова.

YouTube

2. „Мила от Марс“ – 2004 г.

Уплашената Мила (Весела Казакова) бяга от миналото си и попада в полуизоставено село на границата, пълно с напушени старци. Там тя спира, приема живота какъвто е и открива любовта като единствен начин за оцеляване.

В ролите: Васил Василев-Зуека, Весела Казакова, Асен Блатечки, Златина Тодева; Режисьор: Зорница София.

3. „Хиндемит“ – 2006 г.

Две семейства, които много си приличат, отиват да живеят в новостроящ се квартал в близост до панелен комплекс. В началото двете двойки се харесват, но постепенно тяхната симпатия се превръща в омраза. Една от причините за това е желанието им да бъдат различни от другите. Но колкото повече се стараят да се различават от съседското семейство, толкова повече те стават еднакви не само психологически, но и физически. Това се дължи на еднаквата им представа за „различно”. Омразата им прераства в ненавист и те правят опит да се унищожат взаимно.

В ролите: Иван Павлов, Валентин Ганев, Иван Панев, Малин Кръстев, Антоанета Добрева-Нети, Тончо Токмакчиев, Валентин Танев, Петър Слабаков, Деян Донков, Ернестина Шинова, Магърдич Халваджиян;  Режисьор: Андрей Слабаков.

4. „Шивачки“ – 2007 г.

Дора, Елена и Катя са на 20 години от провинцията и единственото, което умеят, е да шият. Те пристигат в големия град, за да търсят работа, по-добър живот и разбира се… любовта. След като разбират, че никой тук не търси шивачки, те са готови да приемат всякаква работа. Големият град ще даде шанс на момичетата да успеят, но готови ли са да платят цената, която той ще поиска от тях?

В ролите: Александра Сърчаджиева, Елен Колева, Виолета Марковска, Асен Блатечки; Режисьор: Людмил Тодоров.

5. „Дзифт“ – 2008 г.

Действието се развива в една нощ. Главният герой с прякор Молеца (Захари Бахаров) излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – светът на социалистическа София. Любовта му към Ада (Таня Илиева) и желанието му да спечели пари, за да се ожени за нея и да е щастлив, се оказват причината той да попадне в затвора и да излезе години по-късно в съвършено различен свят, но преследван от кошмарите от миналото.

В ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов; Режисьор: Явор Гърдев.

6. „HDSP: Лов на дребни хищници“ – 2008 г.

Филмът разказва за Михаил с прякор Лимката, който е влюбен безнадеждно, но има проблем в комуникацията с връстниците си. Той се запознава с група тийнейджъри и четиримата наивно решават да изкарат лесни пари. Младежите не подозират, че един непознат с тъмно минало и проблемно настояще ще преобърне живота им.

В ролите: Мариан Вълев, Силвия Петкова, Владимир Георгиев, Яна Титова, Бойко Кръстанов, Христо Шопов, Стефан Мавродиев, Гергана Кофарджиева, Емил Емилов, Людмила Сланева, Ивайло Захариев; Режисьор: Цветодар Марков.

7. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – 2008 г.

Това е историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си.

България, 1980 г. Безоблачното детство на Алекс в малък провинциален град е помрачено. Милицията изисква баща му да шпионира дядо му Бай Дан, местния цар на таблата. Семейството решава да емигрира на Запад.

25 години по-късно Алекс е в немска болница след тежка катастрофа, в която са загинали родителите му. Остарелият Бай Дан заминава за Германия. Алекс не разпознава дядо си, от катастрофата е получил амнезия. Бай Дан започва да учи внука си на табла. Древната игра връща Алекс към живота.

Бай Дан измъква Алекс от болницата и тръгват на път. По време на това пътуване обратно към България – но и обратно към миналото – паметта на Алекс бавно се възвръща, а с нея и желанието му за живот.

В ролите: Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Дорка Грилос, Стефан Вълдобрев; Режисьор: Стефан Командарев.

8. „Мисия Лондон“ – 2010 г.

Когато властната съпруга на българския президент Деворина Селянска (Ернестина Шинова) решава да даде високопоставен прием в Лондон, новоназначеният с протекциите ѝ посланик Варадин Димитров (Юлиан Вергов) получава една-единствена задача – да уреди присъствието на Нейно Величество Елизабет II.

В Лондон Варадин се оказва обграден от безумна плеяда колоритни персонажи, между които готвачът на посолството Коста Баничаров (Любомир Нейков), актьорът-далавераджия Чаво Толоманов (Георги Стайков), огненият дизайнер (Коцето Калки), руски мафиоти, актьори, детективи от “Скотланд Ярд” и не на последно място – красивата студентка-стриптизьорка Катя (Ана Пападопулу), която чисти кабинета на посланика, но всъщност работи като принцеса.

В ролите: Алън Форд, Ана Пападопулу,  Юлиан Вергов, Костадин Георгиев-Калки, Орлин Горанов,Любомир Нейков, Ернестина Шинова, Павел Чернев, Карла Рахал, Андреа; Режисьор: Димитър Митовски.

9. “Love.net“  – 2011 г.

Филмът проследява паралелно историите на галерия от персонажи, опитващи се да коригират живота си чрез Интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали живота си чрез сайтовете за запознанства. “Love.net“ разказва за любовта във всичките ѝ проявления – за неизбежната и необяснима любов, но и за повърхностната бързоликвидна любов.

В  ролите: Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Койна Русева,  Диана Добрева, Диляна Попова, Джон Лоутън, Владимир Пенев; Режисьор:  Илиян Джевелеков.

10. T.I.L.T. – 2011 г.

TILT e любовна история, динамично разказана в стилистиката на приключенската драма. Името на филма идва от термин в играта флипер, който накратко означава блокаж. Главният герой – Сташ (Явор Бахаров), заедно с трима свои приятели мечтаят да отворят собствен бар с флипери, билярдни маси и яка музика.

Случайната среща на Сташ с Беки (Радина Кърджилова) прераства в опасна авантюра, която поставя героите в истински TILT. Сценарият е развит с помощта на световнопризнатите консултанти Бернд Лихтенберг (Goodbye Lenin!) и Бил Форсайт.

В ролите: Явор Бахаров, Радина Карджилова, Георги Стайков; режисьор: Виктор Чучков.

Източник: www.binar.bg

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе