Паметникът на Шипка посреща туристи и по празниците

Паметникът на Свободата на връх Шипка ще работи през коледните почивни дни.

Музеят ще работи с нормалното си работно време, освен ако не се влошат рязко метеорологичните условия, предаде БГНЕС.

За да няма изненадани туристи, от музея съветват да се следи информационният им сайт. Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще почива единствено на 31 декември и 1 януари. Достъпът до монумента се извършва само пеш по стълбите. Затворен заради натрупан сняг е пътят за автомобили.

Директорът на музея д-р Чавдар Ангелов предупреждава туристите да бъдат внимателни заради заледяванията и бързата промяна на времето. Той умолява посетителите, които ще решат да се качат на чутовния връх, да се съобразяват с указанията на служителите и полицейската охрана. От планинската спасителна служба предупреждават туристите да не се отделят от маркираните маршрути в планината и винаги да имат зареден мобилен телефон в себе си.

Основният камък на паметника е положен на 24 август 1922 г., а изграждането му завършва през 1930 г. Той е тържествено открит от цар Борис Трети на 26 август 1934 г. Паметникът представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м, а на другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново. Женска фигура олицетворява победата над турските войски. На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви.

На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

Паметникът е издигнат в чест на Шипченската епопея. Тя включва боевете, които са се разиграли на най-високите точки на Шипченския проход, където са върховете Свети Никола, Орлово гнездо, Шипка и др.: превземането на прохода от руски части Първа битка при Шипка, решителните боеве 9 – 11 август 1877 г. Втора битка при Шипка и Стоенето на Шипка.

В комплекса Шипка влиза и старата реставрирана църква. При реставрацията ѝ в нея бил открит един от най-старите български ръкописи – Енински апостол от 11 век. На север се намират селищата Шипка и Шейново, участвали активно в Освободителната война. От тези селища започва националният паметник Шипка. Край Шейново е Паметникът на победата. Там е била разбита и пленена войската на Вейсел паша.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе