Паметникът на Шипка посреща туристи и по празниците

Паметникът на Свободата на връх Шипка ще работи през коледните почивни дни.

Музеят ще работи с нормалното си работно време, освен ако не се влошат рязко метеорологичните условия, предаде БГНЕС.

YouTube

За да няма изненадани туристи, от музея съветват да се следи информационният им сайт. Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще почива единствено на 31 декември и 1 януари. Достъпът до монумента се извършва само пеш по стълбите. Затворен заради натрупан сняг е пътят за автомобили.

Директорът на музея д-р Чавдар Ангелов предупреждава туристите да бъдат внимателни заради заледяванията и бързата промяна на времето. Той умолява посетителите, които ще решат да се качат на чутовния връх, да се съобразяват с указанията на служителите и полицейската охрана. От планинската спасителна служба предупреждават туристите да не се отделят от маркираните маршрути в планината и винаги да имат зареден мобилен телефон в себе си.

Основният камък на паметника е положен на 24 август 1922 г., а изграждането му завършва през 1930 г. Той е тържествено открит от цар Борис Трети на 26 август 1934 г. Паметникът представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м, а на другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново. Женска фигура олицетворява победата над турските войски. На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви.

На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

Паметникът е издигнат в чест на Шипченската епопея. Тя включва боевете, които са се разиграли на най-високите точки на Шипченския проход, където са върховете Свети Никола, Орлово гнездо, Шипка и др.: превземането на прохода от руски части Първа битка при Шипка, решителните боеве 9 – 11 август 1877 г. Втора битка при Шипка и Стоенето на Шипка.

В комплекса Шипка влиза и старата реставрирана църква. При реставрацията ѝ в нея бил открит един от най-старите български ръкописи – Енински апостол от 11 век. На север се намират селищата Шипка и Шейново, участвали активно в Освободителната война. От тези селища започва националният паметник Шипка. Край Шейново е Паметникът на победата. Там е била разбита и пленена войската на Вейсел паша.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе