„Гражданската отговорност“ скача драстично за провинилите се шофьори

До няколко месеца се очаква застраховката „Гражданска отговорност” за провинилите се шофьори да поскъпне драстично. Формулата, според която ще се изчислява кой колко да плаща, ще включва поведението ни на пътя за година назад, предава Би Ти Ви.

Очаква се шофьорите с най-лоша история да плащат 200% повече от средната стойност на застраховката в момента, което означава почти 600 лева, а за онези, които нямат нарушения, полицата да е наполовина. 

YouTube

Според застрахователите това е единственият начин да не се стига до общо поскъпване на полицата. Тъй като у нас този тип застраховка е свързана с автомобила, а не с шофьора, собствениците ще трябва да внимават на кого дават колата си. Консултанти, наети от Комисията за финансов надзор, все още изготвят формулата за новата “Гражданска отговорност”.

„В момента „Гражданската отговорност” се сключва на автомобил, не на човека. Здравият разум сочи, че „бонус малус” трябва да е свързан с колата. Според това какво е правено с тази кола и какво се е случило с нея, съответно ще бъде повлияна и премията по застраховката”, разясни Светла Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите.

„Ако искате застраховката да е евтина и ако я плащате вие, би следвало да внимавате кой кара колата”, посочи тя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе