България е петата страна в Европа с облачни технологии в училищата

Снимка: iStock

България е петата страна в Европа, която започна масово въвеждане на облачните технологии в училищата.

Това каза за Радио „Фокус”-Пловдив зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. По думите му това се прави за първи път в Пловдив, а учителите в града са пионери в осъществяването на широкообхватния проект. Според Стоянов над 40% от училищата в областния град вече са започнали процеса на дигитализация.

YouTube

„Процесът е дълъг, но стартът е обещаващ. Много зависи от колективите, от екипите в самите училища, от това до каква степен са готови да довършат процеса, за да напълнят платформата с електронно съдържание – с учебни предмети, с електронни учебници, с домашни материали и т. н.”, добави Стефан Стоянов. По думите му за по-малко от 2 години 20 училища в града и над 300 учители са преминали през обучение. „Смятам, че първоначалната цел, която сме си поставили за първия етап на този проект – до 2019 всички да сме започнали с дегитализирането, или поне 20% от училищата да са много напреднали, ще се случи, и то по най-добрия начин”, добави Стоянов.

Според него трудностите идват от това, че към всяко ново нещо има и съпротива. Въпреки огромното наличие на компютри в училищата, някъде те не се използват активно. „Въвеждането на облачни технологии за първи път ще осмисли присъствието на компютри и компютърни стаи в училищата, т. е. – те ще се използват по предназначение”, заяви още Стефан Стоянов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе