Кога се е родило виното?

Рожденото време на виното е около десет века по-рано, отколкото се смяташе досега. Това разкриват останки, намерени сред неолитни съдове в Грузия, в южната част на Кавказ, предаде БГНЕС. Най-старите химически следи от производство на вино досега се датираха от 5 400 до 5 000 г. пр. н. е. и бяха открити в планините Загрос в Иран, уточняват учените, чието откритие бе публикувано в изданието на Американската академия на науките.

Проучванията им бяха концентрирани върху две богати на глинени съдове находки от началото на неолита, датирани отпреди 8 100 до 6 600 г. Те са открити в Гадашрили гора и Шулаверис гора, на около петдесет км от Тбилиси.

YouTube

Анализ на останки, открити в осем съда, разкриват наличие на винена киселина, която е химическото доказателство за съхранението на грозде и вино в тях. Открити са и още три вида киселини – ябълчена, янтърна и лимонена, които също са свързани с лозарството. „Това показва, че Грузия без съмнение е люлка на лозарството и винарството“, казва научният директор на Френският национален институт за агрономически изследвания Патрис Тис.

Източник: www.actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе