Грипът атакува България от три посоки

Грипните вируси настъпват към страната ни тази година от север, от запад и от юг, отчитат вирусолозите.

Заболеваемостта у нас в момента е на средно ниво, като очакванията са пикът да е в края на януари и началото на февруари, съобщи Труд.

YouTube

В предпоследната седмица на декември са били регистрирани 4170 нови случая на остри респираторнизаболявания по информация на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). За сравнение седмица преди това (11-17.12) те са били 4126. За периода 18-24 декември референтната лаборатория е отчела нови пет доказани случая на грип от типа Б – Yamagata.

В момента се наблюдава микс от грипни вируси и докато заболеваемостта е започнала с тип Б, вече има и отделни случаи на грип от категория А, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. За разлика от предишни години, когато грипът е тръгвал от Западна Европа, сега той атакува от три страни и вирусите се разпространяват от Скандинавските страни, както и от Турция.

Вирусолозите отчитат повишаване на случаите на грип в цяла Европа. Около 10-12% от заболелите се нуждаят от лекарска помощ, около 5-6 на сто влизат в болница, а при между 0,1-0,5% се наблюдават много тежки усложнения, част от които са фатални.

Това се случва на един 1000 заболели, отбеляза директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. Той обаче допълни, че ежегодно в света умират следствие на усложнения от грип няколко десетки хиляди души.

Специалистите съветват при нужда да се реагира бързо и да се търси лекарска помощ. Най-уязвими са малките деца до 4-годишна възраст, възрастните хора, пациентите със сърдечно-съдови и дихателни проблеми, както и хронично болните.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе