Бедните хора са много по-мъдри

© Pixabay.com

Хората от по-ниските социални прослойки са по-мъдри от т. нар. „средна класа“ в способността си да разсъждават върху междуличностните отношения, смята ново изследване, проведено от канадски учени.

Изследването определя мъдростта като способност да бъдеш открит и скромен и да интегрираш различни гледни точки по въпросите, върху които разсъждаваш. Сравнявайки различните социални класи и свързаната с тях мъдрост, учените от университета Ватерло в Онтарио установяват, че по-заможните региони и индивиди, както и ситуациите, които отразяват по-висок социален статус, са свързани с намалена способност за мъдро разсъждение.

YouTube

„Това не е изненадващо, като се има предвид акцента, който нашата култура поставя върху коефициента на интелигентност, компетентността да се справяш самостоятелно със задачите и фокусирането върху себе си за сметка на другите в стремежа към успех“ – казва д-р Игор Гросман, ръководителят на изследването.

„Като продължаваме да фаворизираме независимостта и чувството за изключителност средхората от средната класа, по невнимание рушим мъдростта и трезвата способност за размисъл в полза на по-егоцентричната част от населението.“

С помощта на широкомащабни проучвания и лабораторни изследвания Гросман и колегата му Джъстин Бринза, по това време докторант в същия университет, успяват да надградят резултатите от предишни изследвания, които показват, че хората с по-ниски доходи са по-чувствителни към своето социално обкръжение.

Например, хората с по-ниски доходи – често вследствие на самия недоимък – са по-склонни да обмислят влиянието, което техните действия имат върху околните и върху хората, с които имат връзки на взаимна зависимост. Откритостта и способността за интегриране на различни гледни точки са ключови, за да можеш да се координираш и да споделяш ресурси с другите.

Изследването е публикувано в научното периодично издание Proceedings of the Royal Society B.

Източник: obekti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе