Две години затвор за прегазен полицай

На 13 май м.г. 40-годишната Катя Лерца блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се „Народен събор“, организиран от община Пловдив и кметството на район „Тракия“. Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип „Киа“, управляван от Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. 

Полицаят загина на място. По закон за това престъпление предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета.

YouTube

Пловдивчанката ще трябва да излежи наказанието си при първоначален общ режим. Освен това магистратите решиха, че подсъдимата няма право да шофира за срок от 4 години. 

В последната си дума пред съда Катя Лерца отново повтори, че признава фактическата обстановка в обвинителния акт, но не и вината си. Съдията обясни, че законът и дава такова право и прие изявлението.

Прокуратурата поиска ефективно наказание, което тя да изтърпи при първоначален общ режим, както и отнемане на шофьорската книжка, в установен от присъдата срок. Изтъкнато бе, че за десет години шофьорски стаж, Катя Лерца има 6 наказания за нарушения на правилника за движение.

Прокурор Стефани Черешарова припомни, че дори след причинената от нея трагедия, подсъдимата е заловена отново да шофира джипа си, въпреки издадената и забрана за това и отнетата книжка, съобщи БНР.

Защитникът на пловдивчанката – адвокат Марин Марковски пък настоя за условна присъда. Той изтъкна, че Катя Лерца е самотна майка, която отглежда две деца, едното от които е малолетно и допълнително трябва да се грижи за собствената си тежко болна майка. Освен това адвокатът заяви, че голяма вина за станалото има и загиналият полицай, който, според Марин Марковски, е допуснал грубо нарушение на правилата и инструкциите в закона за МВР, като е се е движел по пътното платно, докато е регулирал движението.

Прокуратурата репликира, че Катя Лерца е шофирала с 99 километра в час, двойно повече от допустимата в градски условия скорост и без необходимата дистанция от колата пред нея. Експертизата е показала, че ако тя бе карала поне със 70 километра в час, катастрофата е могла да бъде избегната.

Адвокатът на семейството на прегазения полицай поиска 4,5 години затвор за Катя Лерца, предаде Plovdiv24.bg. Бащата на Делян Палазов почти през сълзи поиска много повече, а трепереща, вдовицата Делка промълви: „Той бе прекрасен съпруг, баща за пример, липсва ми много и се надявам жената, която ми причини тази мъка, да си плати„.

Решението на окръжните магистрати не е окончателно и подлежи на обжалване и протест. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе