Печките са основният бич, замърсяващ въздуха в градовете

© Pixabay.com

Проблемът с мръсния въздух става все по-сериозен, а според редица експерти местните власти взимат доказано неефективни мерки.

По отношение на акзията с въведените газанализатори за автомобилите в София, бившият шеф на КАТ – Пътна полиция Алекси Стратиев заяви, че тя е напълно безсмислена, тъй като по думите му 10 автомобила, произведени преди 2004 г. замърсяват въздуха колкото 100 коли, произведени след това, но всички отговарят на стандарта, заложен от производителя, пише Actualno.

YouTube

Също така изненадваща за привържениците на теорията, че автомобилите са основните замърсители на въздуха, беше картината в столицата по време на празниците. Тогава се оказа, че въздухът повсеместно продължава да е изключително замърсен, въпреки че София е празна и коли няма.

Много експерти твърдят, че не автомобилите, а отоплението на твърдо гориво е основният бич, замърсяващ въздуха в градовете. Международни проучвания потвърждават това.

Така например изследване от 2015 г. на австралийска организация, сравняваща емисиите на колите с покрит актуален стандарт Евро 6, с тези, отделяни при отоплението на твърдо гориво, дава категорично предимство на нивата на фини прахови частици, изпускани в атмосферата от печки, камини и други отоплителни уреди на дърва и въглища.

Според изследването дори най-новите и модерни печки замърсяват за 10 часа толкова, колкото един автомобил за цяла година. Също така печка или камина, когато изгаря 2 тона дърва, би отделила вредни емисии, равняваща се на тези от 1000 автомобила.

Същите данни се потвърждават и във Великобритания, където проблемът набира скорост. В годината на проучването вредните емисии от отопление на твърдо гориво на Острова са били 2,5 пъти повече, отколкото замърсяването от целия автомобилен трафик. Поради тази причина и кметът на Лондон Садик Хан обяви, че обмисля забрана или мерки за строго ограничаване на отоплението на твърдо гориво.

Това изследване може да даде отговор защо София дишаше мръсен въздух дори в дните, когато беше освободена от автомобили, и защо акцентирането на мерките за борбата за чист въздух единствено върху автомобилния трафик среща такава сериозна съпротива.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе