Плащаме данъци без банкови такси от 1 февруари

Заобикаляме банките и банковите такси при плащане на данъците.

След 1 февруари в офисите на приходната агенция ще има ПОС терминали, с които да погасяваме задълженията си към хазната без посредничеството на банките, информира btv.bg. 

YouTube

До момента са подадени повече от 2000 данъчни декларации.

Хората, които смятат да платят задълженията си след 1 февруари, няма да ползват данъчна отстъпка от 5%, но могат да спестят допълнителните такси, като платят по интернет или на ПОС терминал в офис на НАП – директно в сметките на БНБ.

Ако харесвате безкасовите плащания и получавате всеки лев от доходите си по карта и харчите поне 80% по банков път, можете да спестите 1% от данъците си. Дори стотинка стара лихва по задължения към хазната обаче отменя правото на каквото и да било облекчение.

Владислав Георгиев казва, че не обича опашките и всяка година най-късно до 20 януари се заема с декларирането на доходите от наем.

Обяснява, че подава декларацията на хартия, тъй като е от старото поколение и не обича електрониката. Така обаче, дори и да плати до края на януари, няма да има право на данъчна отстъпка.

Гледната точка на Теодора Десева е на другия полюс – тя идва да си вземе персонален код, за да може да си върши работата с данъчните, без да се среща с тях занапред. 

Често обаче при справката за стари задължения в интернет се оказва, че данъкоплатецът дължи някакви стотинки от лихви. 

В хиляди случаи те са натрупани заради забавено отчитане на банков превод в последния момент, а това изключва каквито и да било данъчни отстъпки.

С въвеждането на ПОС терминали в офисите и с интернет данъчните смятат, че този проблем ще остане в историята. „Плащането става светкавично, не отнема нито 24, нито 48 часа, а буквално 30 секунди”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

Новите услуги обаче ще станат факт следващия месец.

Източник: btv.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе