Плащаме данъци без банкови такси от 1 февруари

Заобикаляме банките и банковите такси при плащане на данъците.

След 1 февруари в офисите на приходната агенция ще има ПОС терминали, с които да погасяваме задълженията си към хазната без посредничеството на банките, информира btv.bg. 

До момента са подадени повече от 2000 данъчни декларации.

Хората, които смятат да платят задълженията си след 1 февруари, няма да ползват данъчна отстъпка от 5%, но могат да спестят допълнителните такси, като платят по интернет или на ПОС терминал в офис на НАП – директно в сметките на БНБ.

Ако харесвате безкасовите плащания и получавате всеки лев от доходите си по карта и харчите поне 80% по банков път, можете да спестите 1% от данъците си. Дори стотинка стара лихва по задължения към хазната обаче отменя правото на каквото и да било облекчение.

Владислав Георгиев казва, че не обича опашките и всяка година най-късно до 20 януари се заема с декларирането на доходите от наем.

Обяснява, че подава декларацията на хартия, тъй като е от старото поколение и не обича електрониката. Така обаче, дори и да плати до края на януари, няма да има право на данъчна отстъпка.

Гледната точка на Теодора Десева е на другия полюс – тя идва да си вземе персонален код, за да може да си върши работата с данъчните, без да се среща с тях занапред. 

Често обаче при справката за стари задължения в интернет се оказва, че данъкоплатецът дължи някакви стотинки от лихви. 

В хиляди случаи те са натрупани заради забавено отчитане на банков превод в последния момент, а това изключва каквито и да било данъчни отстъпки.

С въвеждането на ПОС терминали в офисите и с интернет данъчните смятат, че този проблем ще остане в историята. „Плащането става светкавично, не отнема нито 24, нито 48 часа, а буквално 30 секунди”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

Новите услуги обаче ще станат факт следващия месец.

Източник: btv.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе