Спестяваме 10 лева годишно при смяната на обикновена крушка с LED

© pixabay.com

Замяната само на една обикновена 60-ватова електрическа крушка с LED осветително тяло от 10 вата може да донесе на едно българско домакинство годишна икономия от 10 лева /5 евро/, показват изчисления на Евростат за възможните спестявания на европейските домакинства при потреблението на еленергия, на база цени за първата половина на 2017 г.

Най-много, или около 15 евро годишно само от смяната на 1 обикновена крушка с LED осветление, могат да спестят домакинствата в Дания, Германия и Белгия, тъй като и цените на електричеството в тези три държави са най-високи в ЕС, отчита европейската статистика.

YouTube

Според анализа на Евростат цената на електроенергията в тези три държави, изчислена на база 100 киловатчаса, е 30 евро в Дания и Германия и 28 евро в Белгия.

По този показател цената на електрическата енергия у нас е най-ниска в сравнение с целия ЕС – 9,6 евро за 100 киловатчаса.

Сред близките ни съседи най-ниски са цените на тока за 100 киловатчаса в Сърбия – 6,6 евро, Македония – 8,4 евро, Турция – 10 евро. В Румъния цената на тока е 12 евро за 100 киловатчаса, а в Гърция – 19 евро.

Сред държавите в ЕС с най-евтино електричество, освен България, са още Литва, Хърватия и Унгария – по 11 евро за 100 квтч, Естония и Румъния – по 12 евро и Малта – 13 евро на 100 квтч.

Като се има в предвид, че в един средно статистически апартамент у нас /2 стаи, кухня, коридори, баня, тоалетна/, обитаван от четиричленно домакинство, има около 10 осветителни тела, икономисаната сума може да набъбне до 100 лева годишно при спазване препоръката на Евростат.

Според изчисления на енергийни експерти – близо 70 на сто от сметката на подобно домакинство през зимните месеци отива за отопление и затопляне на вода, a останалите около 30 процента се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Енергийните експерти съветват също да икономисваме ток „от нищото“ като изключваме от контактите всички електрически уреди, които не ползваме в момента, да използваме „умно“ нощната тарифа, както и да изключваме фурната 10-15 минути преди финала на готвенето, с което можем да спестим около 20 на сто от потребяваното електричество.

Освен това – оставени включени и работещи по 10 часа дневно телевизор, лаптоп и настолен компютър, както се случва в много домакинства – консумират общо около 1 киловат или 365 киловатчаса на година, което е приблизително годишен разход от 70-80 лева, изчисляват още експертите.

Източник: mediapool.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе