Област Разград и Област Одрин подготвят съвместен културен календар

© Областна администрация - Разград

 

Съвместни инициативи в областта на културата обсъдиха на работна среща Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и Валията на Одрин Гюнай Йоздемир по време на двудневно посещение на г-н Хюсмен в Турция. Визитата бе следствие от подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между двете администрации.

YouTube

Двамата управници се договориха да бъде подготвен съвместен културен календар на база планираните в Област Разград и Област Одрин културни мероприятия през 2018 г. Това ще даде възможност формации от двете области да гостуват на събития в съседната държава. Г-н Хюсмен предостави на г-н Йоздемир кратка анотация на дейността на самодейните състави към читалищата в Област Разград, подготвена от РЕКИЦ“Читалища“-Разград, както и инвестиционен профил на Област Разград, изработен от експерти в Областна администрация-Разград. Обмислят се и варианти за сътрудничество и между спортни клубове от двата региона, както и за туристически обмен. По един от вероятните туристически маршрути първо преминаха Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и Валията на Одрин Гюнай Йоздемир: българската църква „Свети Георги“, джамията „Селимие“ и наскоро реставрираната синагога в Одрин. Г-н Йоздемир предложи в маршрута за групите от Разград да бъде включена и Желязната църква в Истанбул.

© Областна администрация – Разград

Тема на разговорите между двамата областни управители бе и ремонтът на разградската джамия „Ибрахим паша“, като г-н Йоздемир прояви съпричастност и желание за съдействие в тази сфера.

По инициатива на генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев г-н Хюсмен разговаря с турския си колега и относно възможността да се осигури от страна на Валийството сграда, в която по българска програма да се извършва обучение на български език на децата на изселниците, които живеят в региона.

© Областна администрация – Разград

В работната среща във Валийството участваха: главният секретар на Областна администрация-Разград Михаил Тодоров, районният мюфтия на Разград Мехмед Аля, генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев, Осман Гюнер – директор на вакъфите в Одрин, Ахмет Хаджъоглу – областен директор по култура и туризъм в Одрин и мюфтията на Одрин Емурллах Юзюм.

Българската делегация се срещна и с директора на бюрото на Министерството на външните работи на Република Турция в Одрин Волкан Вурал в първия му работен ден на този пост. Дипломатът, който е работил като съветник в Посолството на Турция в София, увери, че пази топлите си чувства към България и приветства уникалното сътрудничество между областите Разград и Одрин.

© Областна администрация – Разград

Във втория ден от посещението си в Одрин г-н Хюсмен посети Областна дирекция по храните и животновъдството в Одрин и обсъди с ръководството на институцията възможностите за обмяна на опит с българските структури, които администрират селскостопанските дейности в Лудогорието. Служителите в дирекцията в Одрин са 160, а земеделските стопани в региона – 25 000.

Делегацията от Разград посети и голяма шивашка фирма за мъжки костюми, „3 Kardeşler изнася готовата си продукция за европейски страни. Запозна се със стройната организация на производство, във фирмата се измерва коефициента на полезна дейност на всеки от 400-те работници, отчита се и се стимулира приносът им за развитието на дружеството.  

© Областна администрация – Разград

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе