Традиции и обичаи на Атанасовден

На 18 януари, Атанасовден, православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Роден през 295 година в Александрия, той израства в бедно, но праведно християнско семейство, което му дава добро образование. Когато навършва 24 години, е ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър, а след неговата смърт единодушно е избран от народа за негов заместник. Атанасий Велики е придобил световна слава на богослов, участвайки във всеизвестния вселенски събор в Никея. Водил е ревностна война със свещеника Арий, според който Христос е по-нисш от Бог отец. Откритото му противопоставяне се е увенчало с успех и Арий бил отлъчен от църквата.

Свети Атанас е господар на зимните студове, снегове и ледове, и е покровител на домашните животни. Възседнал бял кон и с копринена риза на гърба си той отива в планината и се провиква със силен глас: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Поради тази причина празникът се нарича още Среди зима.

YouTube

Традициите и обичаите на Атанасовден са своеобразно продължение на тези от Антоновден. И през този ден не варят боб и леща, за да са здрави децата. Жените не трябва да шият и плетат, тъй като се счита, че ако се убодат мястото няма да зарасне лесно. Домакините колят черно пиле или кокошка, готвят го с ориз, след което го раздават на роднини, приятели и съседи, като наричат за здраве. Перата им се запазват, защото според народните вярвания притежават лечебна сила.

Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Танас, Тинка, Насо и Нася. Името Атанас, преведено от гръцки език, означава „безсмъртен“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе