10-те най-известни улици в света

10. LOMBARD STREET (УЛИЦА ЛОМБАРД)

Разположена между улици Hyde и Leavenworth в Сан Франциско, улица Ломбард е известна като най-„изкривената” улица в света. Осемте й остри завоя са създадени за да се смекчи природния стръмен склон на хълма. Ограничението в скоростта на това място е едва 8 км./ч.

lombard_street

YouTube

9. ABBEY ROAD (АБИ РОУД)

Аби Роуд се намира в северната част на Лондон. Аби Роуд Студио, разположено в югоизточния край на улицата, е мястото, където Бийтълс са записали 90 % от песните си. През април 1969 г. те се събират, за да изготвят своя последен албум като група и го озаглавяват „Аби Роуд”. Албумът се превръща в най-продаваната им работа, а на обложката се помества емблематичното изображение на кръстовището пред студиото и зебрата, по която преминават хората.

abbey_road

8. HOLLYWOOD WALK OF FAME (ХОЛИВУДСКА АЛЕЯ НА СЛАВАТА)

Алеята на славата по протежение на булевард Холивуд в Лос Анджелис съдържа серия от звезди, вградени в тротоара. Те са повече от 2 400 на брой е всяка една от тях е в чест на определен актьор, музикант, продуцент, режисьор и други.

hollywood_walk_of_fame

7. LA RAMBLA (ЛА РАМБЛА)

С „пълнеж“ от дървета, Ла Рамбла е най-натоварената и оживена пешеходна улица на Барселона, Испания. През по-голямата част от времето туристите са повече от местните жители, което променя цялостния характер на улицата и поради тази причина тя се превръща в основна мишена за джебчийство.

Las Ramblas of Barcelona, Aerial view

6. ORCHARD ROAD (ОРЧАРД РОУД)

Орчард Роуд е главната търговска улица на Сингапур, редовно посещавана от местните жители и голяма туристическа атракция. Кръстена е на овощните градини, до които води и е заобиколена от молове, множество луксозни ресторанти, кафенета, нощни клубове и хотели. Улицата е и мястото, където се намира официалната резиденция на президента на Сингапур.

orchard_road

5. KHAO SAN ROAD (КАО САН РОУД)

Технически погледнато, Као Сан Роуд е малък път, намиращ се на около една пресечка от река Чао Прая в Банкок, Тайланд. Khaosan се превежда като „бланширан ориз” – препратка към миналото, когато улицата е била големият пазар за ориз на Банкок. Сега тя предлага настаняване, вариращо от евтини общежития до 3-звездни хотели с прилични цени, барове, щандове за храна, ресторанти, магазини, интернет кафенета и туристически агенции.

khao_san_road

4. WALL STREET (УОЛ СТРИЙТ)

Уол Стрийт е историческото сърце на Financial District, както и домът на Нюйоркската фондова борса. Тясната улица, спускаща се надолу от Бродуей до Ийст Ривър, носи името си заради стената, построена през 17 в. от заселниците, за да се предпазят от нападенията на местните индиански племена.

wall_street

3. VIA DOLOROSA (ВИА ДОЛОРОСА)

Виа Долороса е известна улица от две части, намираща се в Стария град на Йерусалим, която проследява последните стъпки на Исус Христос по пътя на неговото разпятие. На нея са разположени 14-те спирки по Кръстния път на Христос, като всяка една от тях е свързана с конкретна история или събитие.

via_dolorosa

2. LAS VEGAS STRIP (ЛАС ВЕГАС СТРИП)

Хазартната мека на света – Лас Вегас, е най-гъсто населеният град в щата Невада и въпреки че навсякъде в него можете да намерите казина, най-много са на булевард Лас Вегас Стрип. Той разполага с огромни, пищно украсени мега-казино хотели, обръщащи внимание на всеки детайл и създаващи фантастична атмосфера.

las vegas strip

1. CHAMPS-ELYSÉES (ШАНЗ-ЕЛИЗЕ)

Със своите кина, кафенета, луксозни магазини и подрязани конски кестени, Шанз-Елизе е една от най-разпознаваемите и известни улици в Париж и Франция. Този елегантен широк булевард започва от площад Конкорд до Триумфалната арка и е един от най-престижните търговски булеварди на Париж. По-горните етажи са заети предимно от офиси, тъй като малко хора могат да си позволят да живеят на Шанз-Елизе.

champs-elysees

Източник: www.touropia.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе