Откриха историческа изложба „Разград по време на руско-турските войни от 18 и 19 век“

© Областна администрация - Разград

Заместник областният управител на Разград Евгени Драганов присъства тази вечер на две културни събития от празничната програма за Деня на Разград 28 януари.

© Областна администрация – Разград

YouTube

И двете се случиха в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. В една от залите бе открита историческа изложба под надслов „Разград по време на руско-турските войни от 18 и 19 век“, а в друга от залите бе световната премиера на документалния филм „Катедра 22“.

© Областна администрация – Разград

В експозицията са включени експонати от Регионален исторически музей-Разград, Исторически музей-Тутракан и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София –  съобщи директорът на разградския музей Галена Радославова. Уредникът в музея Иво Стоянов разказа, че освен за военните действия в региона, изложбата разказва и за обществено-икономическото развитие на Разград, включително за барутната фабрика, съществувала в града между 1843 и 1877 г. След акцентите в изложбата е книгата с летописните бележки „Разградски сборник(Дамаскин)“ на учителя и виден общественик от 30-те години на 19-ти век Христофор Никович. Експозицията включва документи, оръжия и военно снаряжение, ще остане в ХГ“Проф. Илия Петров“ до 3 март.

© Областна администрация – Разград

На премиерата на филма „Катедра 22“ присъства екипът, който го е създал: сценаристът Александър Сертев, режисьорът Александър Крумов, операторът Емил Пенев, продуцентът Станимир Трифонов, както и операторът на кадрите с дрон маестро Красен Иванов. Филмът представя спомените за казармата през 1957 г. на 12 български творци. В този период имало възможност младите мъже – студенти в три академии по изкуствата – да отбиват военната си служба по 2 месеца през ваканциите и пианистът Милчо Левиев, художникът Александър Сертев, скулпторът Валентин Старчев, режисьорът Людмил Стайков, актьорът Ицхак Финци и други били изпратени в бившия разградски Кавалерийски полк. Сертев получил възможност да снима и на база неговите фотографии и кадри от днешен Разград е подготвен и филмът.

© Областна администрация – Разград

Преди прожекцията на филма продуцентът Станимир Трифонов изказа благодарност за логистичната подкрепа и гостоприемство на кмета д-р Валентин Василев и на Областна администрация-Разград, както и на „Амилум-България“ за финансовата подкрепа.

© Областна администрация – Разград

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе