Нови правила за личните данни след 25 май

Общият регламент за защита на личните данни влиза в сила на 25 май тази година.

Той ще наложи съществена промяна в работата на фирми и организации, които оперират с личните данни на европейски граждани – от спазването на редица разпоредби до определянето на значителни санкции за нарушителите.

YouTube

Малките и средни предприятия да се подготвят за новия регламент, призова българският еврокомисар по цифрово общество Мария Габриел.

В България има над 450 000 администратори на лични данни, а такъв специалист в областта трябва назначат 45 000 от тях. Изискването важи за онези фирми и администрации, които имат над 250 служители. 38 000 са администраторите на данни в сферата на здравеопазването, като половината от тях – болници, клиники, лаборатории, също ще трябва да си назначат такъв експерт.

Очаква се да заработи и Европейски борд, който ще надзирава защитата на личните данни и ще помага на комисиите на национално ниво.

Проучване сочи, че бизнесът у нас не е съвсем запознат с новия регламент. От 12 000 компании, обратен отговор върнали само 228. Около 12% от тях имат човек, който отговаря за защитата на личните данни. Според 35 на сто от запитаните регламентът ще доведе до допълнителна административна тежест.

При неизпълнение на правилата, глобата за компаниите може да достигне до 20 милиона евро или 4% от годишната печалба.

Междувременно за първи път социалната мрежа Facebook публикува принципите си за поверителност. Компанията ще разпространи образователни видеоматериали, които ще помогнат на потребителите да контролират достъпа си до информация. Новината е признак, че компанията се подготвя преди Общият регламент за защита на данните на ЕС.

Източник: Bulgaria On Air

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе