Антициклон носи пролет през февруари

Снимка: Данче Бозаджиева

Като цяло тази година февруари няма да е лют, температурите през идващия месец ще бъдат с 2-3 градуса по-високи от нормалното.

Това показва прогнозата на синоптиците от НИМХ при БАН за започващия утре втори месец от годината.

YouTube

В първите дни на февруари температурите ще се движат между минус 4 и минус 8 градуса, на места в котловинните полета на Западна България, могат да паднат и до минус 12-14 градуса. Възможни са и леки превалявания на сняг, но сериозна снежна покривка не се очаква. Около 4-7 февруари валежите ще спират. Ще има добра снежна покривка по върховете, това ще е добра предпоставка, скиорите да се радват на подходящи писти.

Около 10-12 февруари атмосферното налягане ще се задържи високо. Ще се настани антициклон, който ще ни предпазва от набезите на северните циклони, които понижават температурите. Тази метеорологична обстановка ще създаде условия за по-високи температури. Очаква се температурите да се покачат до 8-10 градуса над нулата.

Динамиката в атмосферните процеси ще се засили.

След 20 февруари се очаква трайно затопляне, температурите ще достигат 8-11 градуса, а на места в Западна България, ще се покачат до 16-17 градуса. Ще има превалявания от дъжд, който по високите полета над 800 м ще преминава в сняг. Не се очаква да се създаде голяма снежна покривка. Топлото време ще предизвика образуването на мъгли в котловинните полета.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе