Областният управител сезира РИОСВ-Русе за замърсяване на река Бели Лом

© Областна администрация - Разград

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен сезира Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Русе за замърсяване на река Бели Лом в границите на областния център, а заместник областният управител Евгени Драганов участва в проверката на сигнала от страна на екоинспекцията.

Сигналът към Областния управител бе подаден от гражданин в следобедните часове, след което г-н Хюсмен информира ръководството на РИОСВ чрез СМС, тъй като в този момент бе на заседанието на Общински съвет-Исперих. Оказа се, че и други будни граждани са подали сигнали към екоинспекцията и двама експерти пристигнаха в късния следобед на проверка в Разград. Съдействие на екоекспертите оказаха заместник областният управител Евгени Драганов, представители на община Разград и на „Водоснабдяване-Дунав“ . Установено бе, че сивобелият цвят на водата в реката се влива от точка на заустване с неустановен към момента собственик до моста край блок „Чавдар“ срещу „Технополис“. Проследяване по шахтите за съдържание, подобно на оцветяването на водата, стигна до терена на едно от близките предприятия, в границите на завода правомощия да инспектират имат само служителите на РИОСВ-Русе, затова проверката по шахтите продължи само в тяхно присъствие.

YouTube

© Областна администрация – Разград

От точката на заустване бяха взети общо четири проби от лаборанти в акредитираната лаборатория към Градската пречиствателна станция в Разград. Те ще изследват пробите за: отпадъчна вода, биологична потребност от кислород,  химична потребност от кислород, амоний, фосфати, екстрахируеми мазнини, нефтопродукти. Повечето резултати излизат на петия ден от залагането на пробите, само резултатите от химична потребност от кислород ще се готови за 24 часа – обясниха експертите.

От РИОСВ-Русе увериха, че ще уведомят Областна администрация-Разград за резултатите от проверката си.

Участието в инспекцията е част от ангажимента на Областния управител за решаване на екологичните проблеми на хората от Лудогорието. Припомняме, че по предложение на г-н Хюсмен бе създадена работна група, която ще определи какъв вариант за система за мониторинг на качеството на въздуха да бъде избран за Разград, а три големи фирми поеха ангажимент да финансират съоръжението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе