Областният управител участва в заседание на Комитета за наблюдение на ОП“Региони в растеж“2014-2020

© Областна администрация - Разград

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен участва в Единадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, което се проведе в София днес.

По време на заседанието Борислава Уудфорд, представител на Генерална дирекция „Градско и регионално развитие“ на Европейската комисия, отбеляза, че моментът е ключов за българското правителство и Европейската комисия  по отношение на формирането на бъдещия бюджет и политиката на сближаване в ЕС след 2020 г. Тя акцентира, че през тази годината елементите на финансовите инструменти трябва да станат оперативни, а Фондът на фондовете – функциониращ орган, който да докаже своята добавена стойност в системата.

YouTube

До края на месец април 100% от ресурса на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в размер на над 3 млрд. лв. ще бъде отворен за кандидатстване от бенефициентите – обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма Деница Николова.

Тя съобщи още, че до момента по  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са обявени общо 13 процедури за кандидатстване на стойност малко над 2,8 млрд. лева. Към момента се отчита 68% договаряне по програмата и 28% разплатени мерки по нея. В изпълнение са 447 проекта, като най-голям процент от тях заемат проектите за енергийна ефективност на публични сгради, следвани от проектите за жилищни сгради, за образователна инфраструктура, за градска среда, социална и пътна инфраструктура. Предстои да бъдат обявени още 3 процедури – за енергийна ефективност в периферните райони, за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания и за развитие на регионален туризъм.

© Областна администрация – Разград

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе