Нови правила за шофьорските книжки

Driving a car

Документ за завършен десети клас ще се изисква за издаване на шофьорска книжка.

Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, уточнява в. Труд.

YouTube

Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Мотивите за промяната в наредбата:

Във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование и направени промени в чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата, се налага да бъде извършена промяна в Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.

Промените касаят необходимия документ, който трябва да се представи за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, съгласно чл. 13, ал. 1, т. 7 от Наредба № I-157/2002 г. – съгласно чл. 151, ал. 2 от Закона за движението по пътищата следва да се представя копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование, съгласно чл. 73, ал. 3, т. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование – X клас, вместо досега изискуемия документ за завършено най-малко основно образование по вече отменения Закон за народната просвета.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе