Кметът на Разград представи специалиста, който ремонтира механизма на Часовниковата кула

В понеделник очакваме градският часовник на Часовниковата кула да тръгне, каза пред медии днес (9 февруари) кметът на Общини Разград д-р Валентин Василев. Ние избрахме по-трудното, защото искахме разградчани да запазят своя автентичен часовников механизъм, затова ремонтът продължи по-дълго, каза още градоначалникът и пожела успех на майстора Георги Милчев, който от сутринта сглобява вече ремонтирания механизъм.

YouTube

Часовникарят обясни, че  притежава собствено ателие в София и заедно със съдружника му са работили по възстановяването на механизма, като са  започнали през лятото на 2017 година, но по-интензивно дейността им е била през последните два месеца.

„Не очаквах толкова амортизиран механизъм“, каза той пред медиите, все пак е похвално, че толкова години вашият часовникар Илко е успявал да го поддържа работещ, допълни още той. Някои от частите са заменени, като зъбни колела, но основните са оригиналните.

Изключително трудно и опасно е изкачването на кулата и пренасянето на механизма, поясни специалистът. Той допълни, че в понеделник всичко ще е сглобено и устройството ще заработи.  Стойността на ремонта е 7 500 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе