Въвеждат нова система за издаване на жп билети

Държавната железница въвежда поетапно във всички гари нова система за издаване на билети.

Тя е интернет базирана и осигурява връзка между отделните гари в страната, обясни в интервю за Канал 3 Борислав Тасков, който е мениджър „Информационни технологии” в БДЖ.

YouTube

Поетапното въвеждане е започнало от началото на декември. До момента 40 гари издават новите билети. Недоволни пътници, изпратиха сигнал до Канал 3, че билетоиздаването става бавно.

Хората изчислили, че преди хартийката се издавала за секунди, а в момента трябвало да се чака по 5 минути на човек, докато се попълнят всички данни. Опашки на гишетата се образували най-много заради издаването на билетите с намаление от т.нар. карта „Класик”, даваща право на намаление с 50% за втора класа на бързите и пътническите влакове.

Мениджърът на БДЖ не отрече, че смяната на системата за издаване на билети е създала затруднение, но увери, че занапред хората много бързо ще бъдат обслужвани. По отношение на картите с отстъпка „Класик” Борислав Тасков разясни, че данните на притежателите се въвеждат еднократно. При следващото издаване на билет на гишето със четец ще въвежда нужната информация.

В историята остават всички тефтери и списъци, които трябваше да попълват на гишетата. Освен за пътниците и служителите, системата ще бъде от голяма полза и за НАП, където ще се отчита всеки билет”, обясни Тасков.

Следващата стъпка е да се свържат и кондукторите във влаковете, за да се следи в реално време колко билети се издават от малките селски гари, където няма гишета за билети.

Публична тайна е, че много от кондукторите си изкарват „под масата” по някой лев и не издават ценната хартийка.

Желанието на БДЖ е да се прекъсне порочната практика.

В момента онлайн билет може да се закупи само през сайта на БДЖ за 8 влака.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе