Черният шоколад помага при високо кръвно

Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане, смятат британски специалисти, цитирани от в. „Дейли експрес“.

Симптомите на високо кръвно налягане – главоболие, болки в гърдите, затруднено дишане, обикновено остават незабелязани. Появата на неравномерен сърдечен ритъм, проблеми със зрението и кръв в урината свидетелства за изключително повишени стойности. Единственият сигурен начин за установяване на високо кръвно налягане е редовното му измерване, напомнят специалистите.

YouTube

Според експерти от организацията Блъд рисърч Ю Кей помощник в борбата срещу високо кръвно налягане може да се окаже черният шоколад. Специалистите припомнят, че според редица изследвания сладкото изкушение оказва съдоразширяващ ефект, който се дължи на съдържащите се в него флаваноли.

Умерената физическа активност – каране на велосипед, плуване и бягане, и приемът на витамин D под формата на хранителни добавки също допринасят за понижаване на високо кръвно налягане.

Някои експерти обаче остават скептични по отношение на дългосрочната полза от черния шоколад за регулиране на кръвното. „Необходими са повече изследвания, за да се установи дали черният шоколад оказва нещо повече от краткотраен ефект върху кръвното налягане. В дългосрочен аспект обаче лакомството може да доведе до натрупване на тегло, което на свой ред крие риск от повишаване на кръвното“, казва Майк Рич от организацията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе