Топ 10 на най-романтичните градове в Европа

1. Венеция
Може би най-уникално романтичния град в света, Венеция е място, където сякаш времето е спряло. Тук всяка сграда, всеки скрит малък площад, носят духа на миналото, когато венецианците управлявали морска империя, простираща се над Адриатическо море и Източното Средиземноморие. И макар че Венеция страда от популярността си и е често пренаселена и дъждовна в разгара на сезона, тя си остава един неповторим град.

венеция

YouTube

2. Рим
Романтичен град пар екселанс. Това е земята на Долче Вита, където ресторантите сервират отлична храна на свещи и където тесните калдъръмени улички са обградени от многоцветни дворци и величествени монументи. Рим има качествата да очарова всяка двойка.

рим

3. Париж
Френската столица е вечната романтична дестинация, където изключителната кухня, красотата и радостта от живота са част от ежедневието. Париж е считан за световна столица на модата, луксозните стоки и кулинарията и тази комбинация не може да остави никого безразличен към чара на града. Париж не оглави класацията заради сравнително облачния и дъждовен климат, арогантността на жителите и нарастващото чувство за несигурност заради големия брой имигранти.
париж

4. Флоренция
Люлката на Ренесанса, Флоренция, е един от най-очарователните и красиви градове в света. Няма нищо, което да се сравни с романтичното преживяване на разходка по поречието на река Арно с гледка към Понте Векио, слънчев следобед из градините Боболи с многобройните им фонтани и неокласически скулптури, а хълмът на Микеланджело с гледка към целия град е любимо място както на сватбените фотографи, така и на обикновените посетителите.флоренция

5. Амстердам
Обикновено Амстердам не присъства в подобни класации. Ние обаче сме на мнение, че има особена романтика в пейзажа на вековните сгради, извисяващи се (и надвиснали) над лабиринта от бавно течащи канали. Амстердам има магическо и релаксиращо излъчване. За съжаление локацията му не предполага добро време, особено в месеците между септември и май.
амстердам

6. Севиля
Севиля – град като никой друг в Европа, достига своя първи апогей през XI в. по време на Кордовския халифат. Градът е уникален със своята архитектура в стил мудехар и с най-големия исторически център в Европа, заобиколен от крепостни стени и днес. Втората си връхна точка на развитие Севиля достига през XVI в., когато градът държи монопола върху търговията с испанските колонии и се превръща в един от най-богатите градове по това време. Център на уникалната андалуска култура, Севиля разполага с всичко необходимо за романтично бягство: забавено темпо, добра храна, прекрасно време и нотка на екзотика.
севиля

7. Остров Санторини
Малко места са улавяли човешкото въображение както Санторини – останките от древен остров, разрушен от огромна вулканична експлозия в разгара на Минойската цивилизация. Някои дори смятат, че тук се е намирала Атлантида. Белите сгради, вятърните мелници, църквите със сини куполи и спиращия дъха залез на Ия се нареждат сред най-популярните панорами и са мечтано изживяване за много двойки.
иа залез

8. Виена
Столица на една от най-влиятелните империи в историята, Виена е сред най-разкошните немско-говорящи градове. Величествените неокласически сгради и бароковите дворци придават на Виена уникален чар и атмосфера. Романтичният характер на града се подсилва допълнително от асоциацията му с великите класически композитори.
виена хофбург

9. Дубровник
Познат като перлата на Адриатика, Дубровник е бил седалище на независимата Република Рагуза (латинското име на града). Със своите красиви каменни сгради и непокътнати крепостни стени, изправени пред тюркоазеното море, Дубровник се нарежда сред предпочитаните дестинации за меден месец на Балканите.
дубровник

10. Брюж
Брюж може да се опише с две думи – Северната Венеция. И макар, че сме чували това определение за много от градовете с водни канали, трябва да признаем, че има нещо специално в Брюж. Градът е един от най-красивите на Фландрия, а историческият център е включен в списъка на ЮНЕСКО.
брюж

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе