Започна традиционният фестивал на пурите в Хавана

Двадесетото издание на международния фестивал на кубинските пури с участието на 70 държави беше открито в понеделник в кубинската столица Хавана.

Традиционно фестивалът се провежда в двореца на конгресите, където има щандове на производители на пури и ръчно правени кутии за „абанос“, както наричат пурите в Куба.

YouTube

В програмата на форума са включени посещения в тютюневи плантации в западната провинция Пинар дел Рио и в най-добрите фабрики за пури в Хавана. Гостите на фестивала ще участват в различни майсторски класове, включително и по свиване на пури.

Организатори са корпорацията Habanos („Абанос“) –съвместно предприятие на кубинската държавна компания Tabacuba и британската Imperial Tobacco, предаде БГНЕС.

Habanos предлага пури от 27 марки, правени ръчно, в повече от 150 държави. Tabacuba пъкуправлява 96 фабрики за пури. В 46 от тях пурите се правят изцяло на ръка и се изнасят в чужбина.

Едно от най-очакваните събития на сегашния фестивал, който продължава до 2 март, е представянето на пурите марка Cohiba („Коиба“), свити от тригодишни тютюневи листа.

За популяризирането на Cohiba главна заслуга има покойният кубински лидер Фидел Кастро, които беше с неизменна пура. Той спря да пуши чак през 1986 заради проблеми със здравето и инициира национална кампания за борба с пушенето.

В тютюневата промишленост в Куба работят около 200 хиляди души, а по време на прибирането на реколтата – до 250 хиляди.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе