Традиции и поверия за 1 Март

Снимка: Данче Бозаджиева

В народните предания Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят да го опита. От тук идва поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето. Според други вярвания една козарка, извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Тя смятала, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея. Думите на младата жена разгневили и разсърдили старицата. Не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си – тя и стадото ѝ замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Снимка: Данче Бозаджиева

YouTube

Легендата разказва, че на 1-ви март Баба Марта спохожда хората, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец Март е така наречения „Женски месец“. Той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, изработен от усукани бели и червени конци. Според поверията мартеницата носи здраве и сила през следващата година. Червеният цвят е символ на кръвта и живота, а белият на чистотата и щастието.

Снимка: Данче Бозаджиева

Тази традиция е разпространена не само в България, но и в други държави от Балканския полуостров като Румъния, Македония, Сърбия, както и в някои части на Гърция и Албания.

Хората носят мартеници за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Снимка: Данче Бозаджиева

Интересни поверия, свързани с празника са, че преди изгрев слънце жените трябва да изнесат на двора нещо червено – дреха, престилка, пояс или прежда – и да го оставят там девет дни. Вярва се, че червеното ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво. Жените не трябва да перат и простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. Жените  трябва да избягват да шият, плетат, предат, тъкат и да работят в градината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе