Нови правила за регистрацията на автомобили

Нова система за регистрация на МПС ще облекчи 350 хил. души годишно. При сделка с моторно превозно средство продавачът вече няма да е задължен да регистрира договора за покупко-продажба в Пътна полиция, а купувачът може да заяви при изповядване на сделката при нотариуса автоматично разпечатване на новия регистрационен талон, съобщават от СБА.

Това съобщиха от Националната полиция, като припомниха, че вече са в сила нови правила за регистрацията на автомобили.

YouTube

С последните промени в Закона за движение по пътищата бе въведена нова система за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез нея служителите на Пътна полиция получават информация за сделките с превозни средства от нотариусите. Така реално се облекчават административните услуги при регистрацията и се намаляват възможностите за измами.

Целта на извършените промени е защитаване на интересите както на продавача, така и на купувача на превозни средства. Освен това те пестят и време на двете страни.

Същевременно системата гарантира на новия собственик, че превозното средство, което купува, няма тежести и затруднения за неговата пререгистрация. За продавача пък отпада задължението да представя договор пред Пътна полиция. Годишно се сменя собствеността на над 350 000 превозни средства. Това означава, че над 350 000 собственици ще бъдат освободени от задължението да носят договорите за продажба в Пътна полиция.

Ако купувачът обаче има намерение да прави промени по автомобила – да смени цвета, регистрационните табели и др., тогава ще трябва да отиде на гишетата на Пътна полиция, поясниха от МВР.

В случай, че няма подобни намерения, той може да заяви направо при нотариуса автоматично отпечатване на свидетелството за регистрация. При това положение заявлението се генерира в системата, служителите разпечатват свидетелството за регистрация и то се връчва на новия собственик на гишетата на Пътна полиция.

Услугата за обмен на данни между регистрите на КАТ и на Нотариалната камара действаше тестово от Нова година насам. От камарата уточниха, че тя вече ще функционира в реална среда.

В тази връзка от Нотариалната камара любезно напомниха, че информацията за контакт с КИС-МВР е неактуална вече – телефоните и имейлите за връзка с дирекцията, са били достъпни единствено през времето на тестовия период за работа със системата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе