Повече от 50 души в Разградска област са станали жертви на телефонните измамници 

Повече от 50 души в Разградско са станали жертви на телефонните измамници през миналата година.

Това сочи справка на Областната дирекция на МВР за състоянието на престъпността през 2017 година. Спрямо 2016 година увеличението при този вид измами е с шест процента. Като цяло те остават с висока обществена опасност поради големите финансови и морални щети, които нанасят, посочват от полицията. През годината са разкрити 32 измами, при 15 през 2016 год.

YouTube

Анализът на данните сочи, че потърпевши са основно възрастни хора над 70 години, притежаващи в домовете си стационарни телефони, като измамниците се свързват с тях на случаен принцип. Голямата част от измамите се извършват от СИМ карти на румънски оператори, което затруднява допълнително разследването по този тип престъпления, се казва още в отчета.

От проведените оперативно-издирвателни действия се изяснява, че авторите на измамите са предимно лица, които живеят в областите Русе, Плевен, Велико Търново. Това прави невъзможно оперативното им и явно наблюдение, както и установяването на престъпни връзки и уговорки с така наречените „мулета“, отбелязват от полицията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе