5 ползи от редовното пиене на алкохол

Вижте 5 причини, заради които може да кажете „ДА“ на алкохола:

Предпазва сърцето

YouTube

Червеното вино отдавна се смята за еликсир на сърдечното здраве, но това не значи да отворим бутилка мерло и да пием до дъно в името на сърцето си. Умереният прием на всеки алкохол може да ограничи риска от сърдечни заболявания с до 40%, според обобщен преглед, обхващащ над 100 изследвания, проведен в Харвард.

Как действа: Ползите за сърцето и кръвоносните съдове от алкохола са свързани най-вече със способността му да повишава нивото на HDL „добрия” холестерол, да понижава нивото на LDL „лошия” холестерол и да ограничава проблемите с кръвта, които могат да доведат до запушване на артериите (и съответно до сърдечна недостатъчност).

Какво да пием: Пино ноар. То съдържа повече антиоксиданти от всяка друга алкохолна напитка. Само не трябва да забравяме да сложим обратно тапата след първата чаша, ако сме жени, или втората, ако сме мъже.

Справя се с мазнините около корема

Време е да забравим за биреното коремче – когато се консумира с мярка, алкохолът може всъщност да ни помогне да намалим мазнините. Изследване от 2010 г., публикувано в изданието…

The Archives of Internal Medicine, открило, че жените, които пият по едно-две питиета на ден, по-рядко напълняват от онези, които са пълни въздържатели.

Как действа: Изследователите вярват, че телата на хората, които пият отдавна, но умерено, някак се адаптират и започват да метаболизират алкохола по различен начин от този, който действа при тези от нас, които пият само по време на голямото купонясване в петък вечер. Освен това жените, които пият умерено количество алкохол, са склонни да приемат по-малко храна.

Какво да пием: Една бира. На жените в цитираното по-горе изследване били сервирани не повече от чаша вино или два шота ликьор на ден, което е доста по-малко от количеството, което ще получим от сервитьорката или бармана в което и да е заведение. Пиенето от бутилка ни позволява по-лесно да контролираме количеството.

Понижава риска от диабет

Изненадващо, но алкохолът помага и срещу диабета. Изследване от 2005 г., публикувано в изданието Diabetes Care, открило, че умерената консумация на алкохол (отново 1 питие на ден за жените и 2 за мъжете) ограничава риска от втори тип диабет с до 30%.

Как действа: Алкохолът повишава нивото на хормона, който подобрява инсулиновата чувствителност. С други думи улеснява тялото да преработва глюкоза и да я използва за енергия. Това помага за ограничаването на количеството захар в потока на кръвта и ограничава риска от диабет.

Какво да пием: Блъди Мери. Ще бъдем напълно задоволени от само едно питие, а антиоксидантът ликопен в доматения сос ни предоставя полезен за сърцето бонус.

Подобрява мозъчната дейност

Мозъкът ни вероятно е запознат с негативните страни от пиенето (караокето беше толкова добра идея… преди видеото от него да достигне по неведоми пътища до Фейсбук), но, ако пием разумно, алкохолът може да ни помогне да се предпазим от когнитивния упадък, който идва с напредването на възрастта. Изследователите от университета Лойола открили, че умерените пиячи 23% по-рядко развиват болестта на Алцхаймер, когнитивен упадък или други форми на деменция в сравнение с въздържателите.

Как действа: Учените предполагат, че, тъй като умерената консумация на алкохол повишава нивото на добрия холестерола, може да подобри и кръвоснабдяването на мозъка. Алкохолът може и да „закали” мозъчните клетки като ги стресира леко и така ги подготви за справянето с по-големи стресови ситуации по-късно в живота, които могат да причинят деменция.

Какво да пием: Вино. Изследователите от Лойола доказали, че то е по-полезно от бирата или твърдия алкохол за стимулиране на мозъка.

Премахва камъните в жлъчния мехур

Камъните в жлъчния мехур може да предизвикат болка или спазми в корема. Но това неприятно усещане може да се избегне като добавим малко алкохол към ежедневната си диета. Проучвания сочат, че редовната консумация на алкохол (5-7 дена в седмицата) понижава риска от камъни в жлъчния мехур. В сравнение с това рядката консумация на алкохол (1-2 пъти седмично) няма значимо въздействие върху риска.

Как действа: Помните ли, че алкохолът повишава нивото на добрия холестерол в потока на кръвта? Е, това се отразява и на холестерола в жлъчния мехур. Освен това наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за появата на камъни в този орган, затова умереното пиене може да ни помогне да ограничим риска като ни помага да поддържаме здравословно телесно тегло.

Какво да пием: Сангрия. Не само, че е по-вкусна и лека от виното, но и ни спестява 120 от калориите, които се съдържат в чаша червено.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе