Вече ще ни засичат с лазерни камери на пътя

Главен инспектор Росен Рапчев обясни, че отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“ вече разполага с 28 нови мобилни лазерни камери, които ще засичат нарушителите на пътя.

„Устройствата ще могат да бъдат монтирани освен на пътни участъци и на мостови конструкции. Новата камераможе да работи и отстрани на пътното платно. Те работят на принципа на лазарен принтер и разпознават не само регистрационните номера на българските автомобили, но и на чуждите, което улеснява по-бързото изпращане на електронни фишове. Едновременно могат да бъдат заснети трима нарушители и всеки от тях ще си получава глобата. Също така, след като техническото устройство бъде инсталирано и стартирано, не се изсиква полицейско присъствие и то работи в автоматичен режим. Всяка една камера е снабдена с мобилна карта, която изпраща данните автоматично в базата данни на МВР“, разкри той.

YouTube

„Камерата ще може да засича джигитите на пътя до 130-140 метра, в зависимост от метеорологичните условия и видимостта. Устройствата ще се позиционират на места, на които има концентрация на пътно-транспортни произшествия заради превишена скоростили на места, които са опасни. Новите камери ще повлияят на пътната безопасност“, категоричен беше главен инспектор Рапчев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе