Фрапиращи нарушения в редица болници у нас

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова разкри, че вече има констатирани много нарушения в общински болници у нас, след започналите проверки по сигнал на министъра на здравепазването. Целта бе да се пресекат порочни практики за източване на здравната ни система.

По думите й обект на проверка са били 329 договора, които са били сключени от 24 болници в цялата страна. Договорите бяха анализирани и се установи, че най-честата схема е една и съща медицинска дейност се е изпълнявала от общинско и частни лечебно заведение, делящи една територия. Финансовите нарушения са извършвани от 2010 година насам.

YouTube

Имаме обвиняеми сред които е и зам.-министър на здравеопазването. Щетите са в огромни размери.

През октомври месец беше образувано досъдебно производство. То е заради действия, довели до фалит на врачанската болница. Водят се три досъдебни производство извън това на софийска градска прокуратура, уточни Арнаудова. Те са срещу двама бивши дректори на болницата за бестопанственост и сключени неизгодни договори.

„Установени са множество нарушения в държавните болници. Имаме два междинни доклада, чийто данни са фрапиращи. Те сочат, че са извършени престъпни деяния на територията на 7 обекта в страната. Започнали са 6 досъдебни производства. Открити са нарушения в МБАЛ Попово, Университетска болница Бургас, УМБАЛ Благоевград, МБАЛ Русе, МБАЛ Д-р Стефан Черкезов във Велико Търново, и спешният институт Пирогов. Те са за безстопанственост.

Задържан за 24 часа е директорът на РЗОК Ловеч.Той е извършил престъпления по служба. Сключил е незаконосъобразни договори с частна болница, в резултат на което касата е ощетена с 979 000 лева. Щетата за болницата в Ловеч е в размер на 20 млн. лева.

Арнаудова не изключи да последват още арести на шефове на районни здравни каси.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе