Нещата, които наследяваме само от бащите си

Когато се роди и порасне, всяко дете се сравнява с двамата си родители, за да види от кого какво е наследило. 

Независимо дали става дума за физически вид или характер, винаги има сходства, а родителите се гордеят със своето наследство. Но някои неща се наследяват само от бащите. По-долу са някои от характеристиките, които експертите смятат, че са наследяват само и татковците.

YouTube

1. Непредсказуемо поведение

Определен е отделен ген, който определя способността да се поемат рискове при един човек. Експертите твърдят, че ако мъжкият родител е авантюрист и иска предизвикателства, детето има същия генетичен фактор и ще има същото желание да „живее на ръба“. Ако бащата е човек, който поема рискове, шансовете са, че детето ще има това качество.

2. Пол

Това е научен факт, че полът на едно дете зависи от това коя хромозома ще бъде предадена от бащата. Мъжкият чифт хромозоми се състои от X и Y, докато женската двойка се състои от два X хромозома. Е, ако хромозомата Х се предаде от бащата, ще се роди малко момиче. Ако предаде Y хромозома, ще се роди момче.

3. Отпечатъци от пръстите

Разбира се, пръстовите отпечатъци са уникални за всеки човек. Всеки от нас има различен пръстов отпечатък, който също е свързан с нашата идентичност в базата данни. Въпреки че един и същ не може да бъде наследен, има някои линии, т.е. естеството на пръстовия отпечатък, наследен от бащата.

4. Разстройства на психичното здраве

Бяха направени много проучвания, за да се разкрие причината за психичните заболявания. Но психичното здраве все още е неизследван океан. Доказано е обаче, че детето има 4 пъти повече шансове за наследяване на психични заболявания от ДНК на бащата, отколкото на майката. Разстройства като шизофрения или биполярно разстройство могат да бъдат наследени от ДНК на бащата.

5. Тръпчинки

Въпреки че тръпчинките на бузите са вид аномалия на кожата, те все още се смятат за красива черта. Изследванията показват, че тези дупки вероятно са наследени от бащата.

6. Безплодие

Има няколко причини за безплодие при мъжа. Най-честата е безплодието на бащата. Когато едно дете е зачешено с ниска концентрация на сперматозоиди, има по-голям шанс детето да страда от безплодие, когато расте. Ако едно дете е направено чрез оплождане ин витро поради ниския брой сперматозоиди, вероятно е то да има същия проблем, когато расте.

7. Височина

Всеки родител иска детето му да бъде високо и здраво и има няколко гени, които влияят върху височината. Въпреки че има принос от гените и на двамата родители, когато става въпрос за височина, обикновено ако бащата е висок и детето ще бъде високо. Това означава, че ако бащата е нисък, детето вероятно ще бъде ниско.

8. Цвят на очите

Гените засягат както майката, така и бащата тук. Изследванията показват, че за цвета на очите са отговорни 6 различни генетични фактора, от които господстващите цветове са  синьо и кафяво.

9. Устни

Формата и външният вид на устните остават непроменени от поколения. Според данните доминиращите гени, които определят формата на устните, са най-често от страна на бащата.

10. Проблеми със сърцето

Има генетичен фактор, който увеличава вероятността от сърдечни заболявания с почти 50% и идва от ДНК на бащата.

11. Проблеми с зъбите

В допълнение към очевидните физически характеристики, наследени от родителите, зъбите и челюстта на детето се определят от гена, наследен от бащата. Това означава, че детето наследява и проблемите на бащата със зъбите.

Източник: Zajenata.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе